Clicky


Burgemeester Goes: Bekijk chemische treintransporten door gemeenten nader

Burgemeester Goes: Bekijk chemische treintransporten door gemeenten nader
15-05-2013 18:16 | Gevaarlijke Stoffen | auteur Marcel van der Voort
GOES - "Nachtmerrie in het Vlaamse Wetteren waar een trein met giftige stoffen is ontspoord. Bewust zeg ik geen nachtmerriescenario, want voor zoiets bestaat geen scenario", aldus de Goese burgemeester René Verhulst woensdag op de website van zijn gemeente.

Hij is bezorgd. Niet vreemd, want ook door zijn gemeente denderen (gif-)treinen op weg naar het havengebied Vlissingen-Oost, of er vandaan.

"Voor de omwonenden, veiligheids- en hulpdiensten is er de onzekerheid. Wat zijn het voor stoffen en dampen en wat zijn de gevolgen, niet alleen nu, maar ook de komende tijd. Komen de stoffen samen met het bluswater in het riool en grondwater en wat gebeurt er dan. Zorg en onzekerheid voor iedereen."

"Ook voor de verantwoordelijke overheden problemen. Communicatie is geen rampbestrijding, maar beïnvloedt wel gevoel en actie. Altijd een dilemma, onduidelijkheden kun je niet naar buiten brengen, maar iedereen verwacht snel antwoorden en maatregelen en ook nog eens de juiste. Achteraf wordt dat altijd anders beoordeeld."

"Hier moeten we ons ook bewust zijn van de risico's van het spoorvervoer. Op een kaartje in een krant stond Goes als een van de ongeveer tien gemeenten in Nederland waar gevaarlijke stoffen dwars door de stad gaan. Het is het meer dan waard om het gevaar van chemische transporten door woongebied nader te bekijken."