Clicky


Dijksma verwacht nieuwe boete voor NS

Dijksma verwacht nieuwe boete voor NS
17-02-2016 19:37 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - De NS kan opnieuw op een boete rekenen van het ministerie van Infrastructuur omdat het staatsspoorbedrijf de afgesproken prestaties niet levert. Dat maakte staatssecretaris Sharon Dijksma woensdag duidelijk in een debat over het spoor in de Tweede Kamer.

"Ik voel een sanctie opkomen'', zei de bewindsvrouw over de HSL-dienst van Amsterdam naar Breda. Dan gaat het om een boete van een half miljoen euro, voegde ze eraan toe. De NS brengt de cijfers over de prestaties vrijdag naar buiten. De punctualiteit van de IC Direct op de hogesnelheidslijn is niet goed en treinen vallen uit.

De Kamer wilde opheldering over het feit dat harde wind de regeling kan verstoren. De IC Direct is "gevoeliger'' voor harde wind, aldus Dijksma. Maar het is niet de belangrijkste oorzaak van de uitval van deze dienst. Het gaat om minder 10 procent van de gevallen. Er wordt gekeken naar oplossingen, in de zomer wordt hierover meer duidelijk.

De staatssecretaris wil boetes die aan de NS worden opgelegd voortaan in een fonds stoppen en dan reizigers vragen hoe het geld moet worden besteed. Het plan viel slecht bij Betty de Boer van coalitiepartner VVD. Zij meent dat Dijksma eerst maar eens hierover met de Kamer moet overleggen.

Verder kondigde ze nog aan dat ze met de minister van Veiligheid en Justitie gaat praten over een landelijke database voor mensen met een ov-verbod