Clicky


Vier aanhoudingen in onderzoek naar cocaïnesmokkel via containers

Vier aanhoudingen in onderzoek naar cocaïnesmokkel via containers
17-02-2016 17:16 | Overtredingen | auteur Redactie [FE]

HEEMSTEDE - De politie heeft dinsdag vier verdachten aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar cocaïnehandel. Ze worden ervan verdacht voorbereidingen te hebben getroffen om een grote partij cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland te verschepen. De verdachten wilden de coke verstoppen in zeecontainers, met meloenen als deklading.

De vermoedelijke opdrachtgever voor het coketransport is een 27-jarige man die dinsdag werd aangehouden in zijn ouderlijke woning in Heemstede. Onder het matras in zijn slaapkamer vond de politie een geladen vuurwapen. Daarnaast stuitte de politie in de woning op ruim 75.000 euro contant geld. Het wapen en het geldbedrag zijn in beslag genomen.

De opdrachtgever zou twee medeverdachten van 53 en 49 jaar uit Almere hebben ingeschakeld om het drugstransport te organiseren. Dit tweetal onderhield onderling intensief contact over de voorbereiding van het coketransport.

Dekmantel

Het plan was om in Brazilië een fruitbedrijf op te zetten, dat als dekmantel moest fungeren. Via het Braziliaanse bedrijf zouden zeecontainers met cocaïne tussen de meloenen naar Europa worden verscheept.

De 49-jarige verdachte uit Almere is dinsdag aangehouden in zijn woonplaats. Zijn 53-jarige kompaan werd halverwege januari al opgepakt in een ander onderdeel van dit strafrechtelijk onderzoek. Dat richt zich op voorbereidingen om met een zeilschip partijen cocaïne vanuit Venezuela te importeren. Deze man zit in voorlopige hechtenis.

De politie heeft dinsdag in Rotterdam een 37-jarige verdachte aangehouden die in opdracht van de drugsbende naar Brazilië is gereisd om daar een fruitbedrijf van de grond te krijgen. Daarnaast werd in de Limburgse gemeente Leudal een 44-jarige vrouw aangehouden. Zij is waarschijnlijk een vertrouwenspersoon van de 27-jarige opdrachtgever.

Vals paspoort

In verband met de voorbereidingen om met een zeilschip cocaïne te importeren uit Venezuela is dinsdag ook een 49-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Deze man wordt ervan verdacht dat hij een vervalst paspoort heeft geregeld voor de kapitein die het zeilschip Andromeda richting Venezuela heeft gevaren. De 44-jarige kapitein zelf werd begin deze maand aangehouden in zijn woning in Beverwijk en zit in voorlopige hechtenis.

Vuurwapens

De politie heeft dinsdag vijf woningen doorzocht doorzocht. Daarbij zijn in totaal drie vuurwapens, munitie, een ploertendoder en een jammer in beslag genomen. Verder heeft de politie beslag gelegd op computers, drie exclusieve horloges en drie auto's, waaronder een Mercedes.

De vier verdachten uit Heemstede, Almere en Rotterdam worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Haarlem met het verzoek hen voor 14 dagen in bewaring te stellen.