Clicky

 Vodafone en Ziggo gaan samen in Nederland

Vodafone en Ziggo gaan samen in Nederland
16-02-2016 09:38 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Vodafone en Liberty Global, het moederconcern van kabelbedrijf Ziggo, fuseren hun Nederlandse activiteiten. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Vodafone Nederland en Ziggo lanceren daarvoor een samenwerkingsconstructie waarin ze beiden de helft bezitten. De twee verwachten met de stap op het gebied van kosten en kapitaalinvesteringen voor 3,5 miljard euro aan voordelen te behalen, na aftrek van integratiekosten.

Vanwege het samengaan doet Vodafone overigens een contante betaling aan Liberty Global van 1 miljard euro, om daarmee de verschillende waarden van de takken gelijk te trekken.

De combinatie van Ziggo’s breedbandnetwerk met Vodafone’s mobiele diensten levert naar eigen zeggen een "sterkere vaste- en mobiele concurrent op de Nederlandse markt'' op. De toezichthouders moeten de deal, die naar verwachting rond het einde van 2016 wordt afgerond, nog goedkeuren.

Vodafone Nederland en Ziggo worden gezamenlijk een geduchte concurrent van onder meer KPN. De krachtenbundeling zorgt voor een tweede speler in Nederland die zowel vaste als mobiele telecomdiensten kan aanbieden via eigen netwerken die landelijk dekkend zijn. Onduidelijk is wat de naam van de combinatie gaat zijn en welke veranderingen er verder voor abonnees zullen plaatsvinden.

De fusiepartijen bezitten gezamenlijk onder meer ruim 5 miljoen mobiele abonnees, meer dan 4 miljoen video-klanten en zo'n 3 miljoen breedbandklanten. Ziggo was vorig jaar goed voor een kleine 2,5 miljard euro aan omzet, Vodafone Nederland voor 1,9 miljard.

Het is voor Liberty Global al de tweede grote deal in Nederland in iets meer dan een jaar tijd. Het Amerikaans-Britse concern had hier eerst UPC in handen. In 2014 nam Liberty Ziggo over, waarna UPC en Ziggo werden samengevoegd.

De kabelaar ziet zijn klantenbestand de laatste tijd wel teruglopen. Dat komt mede door een prijsverhoging die vorig jaar werd doorgevoerd voor klanten van UPC. Ziggo teldde eind december ruim 9,7 miljoen abonnees. Dat waren er per saldo 203.000 minder dan een jaar eerder.

Liberty Global rapporteerde dinsdag voor het vierde kwartaal van 2015 een totale omzet van omgerekend 4,6 miljard dollar (4,1 miljard euro), wat op vergelijkbare basis neerkomt op een groei van 3,8 procent. In Nederland was sprake van een omzetdaling van 3 procent.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions