Clicky


Nederlandse stichting leidt claim tegen VW

Nederlandse stichting leidt claim tegen VW
15-02-2016 10:59 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Een Nederlandse stichting neemt het voortouw in een wereldwijde claim tegen Volkswagen namens beleggers die schade hebben geleden door het dieselschandaal. De Volkswagen Investor Settlement Foundation zegt gebruik te willen maken van bijzondere Nederlandse wetgeving om een schikking algemeen verbindend te verklaren.

In Europa is Nederland het enige land waar een groepsschikking met gedupeerden algemeen bindend kan worden verklaard, zelfs voor buitenlandse ondernemingen en beleggers. Volgens de stichting biedt de Nederlandse wetgeving ,,unieke'' mogelijkheden.

De stichting laat zich adviseren door het gerenommeerde Amerikaanse advocatenkantoor Bernstein Litowitz Berger & Grossmann (BLB&G). De firma is ook in de Verenigde Staten betrokken bij een zaak van effectenbezitters tegen de autofabrikant.

Hoe hoog de claim uitpakt is nog onduidelijk. "Beleggers hebben tientallen miljarden euro's aan beurswaarde van Volkswagen zien verdampen. Een deel daarvan willen we als stichting op deze manier terugkrijgen", zegt Anatoli van der Krans van BLB&G.

Beleggers kunnen zich online aanmelden bij de stichting, die dan namens alle gedupeerden met Volkswagen in gesprek gaat over een schikking. Beleggers die niet tevreden zijn, zitten niet vast aan de uitkomsten van de schikking.

Een andere Nederlandse stichting werkt aan een wereldwijde claim namens gedupeerde Volkswagen-bezitters. Duizenden particulieren hebben zich al bij Stichting Volkswagen Car Claim aangesloten. Bovendien heeft Volkswagen nog te kampen met verschillende overheden. In september vorig jaar werd bekend dat Volkswagen heeft gesjoemeld met de uitstootwaarden van miljoenen dieselauto's.