Clicky


Toename betalingsachterstanden komt ten einde

Toename betalingsachterstanden komt ten einde
12-02-2016 11:52 | Algemeen | auteur ANP

TIEL - Het aantal mensen met een betalingsachterstand op leningen en hypotheken is afgelopen halfjaar nauwelijks meer toegenomen. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) telt nu nog 777.788 mensen die hun betalingsverplichtingen niet nakomen. Dat waren er in juli nog 777.767.

De afgelopen jaren stegen de betalingsachterstanden op leningen alleen maar. Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR, spreekt daarom van "relatief goed nieuws''.

Dat het aantal probleemgevallen eindelijk stabiliseert, komt volgens BKR onder meer doordat consumenten door de economische crisis terughoudender zijn geworden om nieuwe leningen aan te gaan. Ook verstrekken kredietverstrekkers tegenwoordig minder makkelijk leningen en ze reiken consumenten met problemen eerder de helpende hand.

Mensen die hun rekening niet betalen worden bij BKR geregistreerd bij een betalingsachterstand van gemiddeld drie maanden. Van hypotheken worden alleen betalingsachterstanden van meer dan vier maanden vastgelegd.

De cijfers hebben wel alleen betrekking op leningen en hypotheken. Bij andere betalingsverplichtingen, bijvoorbeeld huur, belasting en de rekeningen van de zorgverzekeraar en energieleverancier, lopen de achterstanden volgens recente berichten nog wel op. Deze worden echter niet centraal vastgelegd door BKR en zijn voor de instantie dus niet inzichtelijk.