Clicky

 ABN AMRO: Transportsector houdt de vaart erin

ABN AMRO: Transportsector houdt de vaart erin
12-02-2016 09:36 | Financieel | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - In 2016 zullen de volumes in de verschillende sectoren groeien, waaronder de bouw, retail en  industrie. Dit zorgt voor hogere vrachtvolumes waar met name het binnenlands vervoer van profiteert. Dit betekent dat de grootste groei in de transportsector voor rekening komt van het goederenvervoer over de weg. De bedrijvigheid neemt verder toe, met name in het wegtransport van bouwmaterialen.

In 2016 verwacht ABN AMRO een groei van 2,25 procent voor de wegtransportvolumes.

Minder margedruk in wegtransport door lagere dieselprijs

De lagere prijs van diesel levert een voordeel op voor de transporteurs. Brandstof is een belangrijke kostenpost. Echter kan door de hoge mate van concurrentie niet elk bedrijf hiervan profiteren. Dit is terug te zien in de tarieven van het wegvervoer. Hoewel de volumes groeiden, daalden de tarieven in de eerste drie kwartalen van 2015 jaar op jaar. Het wegvervoer is een zeer competitieve markt, waarbij verladers relatief veel prijsmacht hebben. Dit hoeft niet te betekenen dat de marges dunner worden. Zo zijn veel wegtransportondernemers juist positief gestemd over hun winstpositie.

Lagere tarieven in kustvaart door overcapaciteit

De kustvaart is een belangrijke modaliteit in Nederland en vervoert zo’n 45 procent van de goederen over zee. Nederland is hiermee een belangrijk kustvaartland in Europa. De kustvaart is sterk afhankelijk van de economische groei in Europa. Tijdens de financiële crisis namen de volumes af en lieten ook de tarieven een forse daling zien. In de jaren erna ontstond er door een volumeterugval en een gelijktijdige groei van de vloot overcapaciteit.

De tarieven krabbelden in 2010 wat op, maar in de eerste maanden van 2015 daalden zij verder in vergelijking met een jaar eerder. De oorzaak hiervan is de nog steeds bestaande overcapaciteit in de kustvaart. Ondanks de hogere volumes daalden hierdoor de tarieven. ABN AMRO verwacht dat de groei van de volumes in 2016 1,5 procent zal bedragen.

Bijlage:

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats