Clicky

 
Transport Online - München: akkoord over staakt-het-vuren Syrië

München: akkoord over staakt-het-vuren Syrië

München: akkoord over staakt-het-vuren Syrië
12-02-2016 09:37 | Buitenland | auteur ANP

DAMASCUS - Zeventien landen, waaronder grootmachten als de Verenigde Staten en Rusland, zijn het vrijdagochtend bij de veiligheidsconferentie in München eens geworden over een tijdelijke wapenstilstand in Syrië. Het geweld moet geleidelijk stoppen en binnen een week zijn beëindigd. Aanvallen op Islamitische Staat en andere terroristische organisaties gaan wel door.

Behalve de geleidelijke beëindiging van de vijandelijkheden moet er snel humanitaire hulp op gang komen in het door oorlog verscheurde land. Daarna kunnen vredesonderhandelingen in Genève worden hervat, zo hebben de landen afgesproken.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier wordt de komende dagen pas duidelijk of er echt sprake is van een doorbraak. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond maakte een voorbehoud. Hij zei dat het akkoord enkel kans van slagen heeft als Rusland stopt met bombardementen. "Maar als het plan volledig en zoals afgesproken wordt uitgevoerd, dan is het een belangrijke stap richting het onderbreken van het moorden en lijden in Syrië."

Volgens zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry zijn er beloftes op papier gezet, maar is de echte test of alle partijen deze afspraken ook eerbiedigen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die voorstelde om het staakt-het-vuren per 1 maart te laten ingaan, zei na de conferentie in München dat het stoppen van het geweld in Syrië "moeilijk" zal worden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,084
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden