Transport Online - RDM Rotterdam krijgt een 'Fieldlab' met 3D metaalprinters

RDM Rotterdam krijgt een 'Fieldlab' met 3D metaalprinters

RDM Rotterdam krijgt een 'Fieldlab' met 3D metaalprinters
11-02-2016 16:21 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - De haven van Rotterdam krijgt een eigen ‘Fieldlab Additive Manufacturing’ met 3D metaalprinters. Op RDM Rotterdam komen metaalprinters en een centrum voor het ontwikkelen van kennis op het gebied van metaal printen, 3D scannen, 3D ontwerpen en certificering. Het Fieldlab biedt havengerelateerde bedrijven een gezamenlijke plek om ontwikkelingen op dit gebied te versnellen en samen te werken aan toepassingen voor de (maritieme) industrie. Het Fieldlab komt in het Innovation Dock op RDM Rotterdam, dé plek voor innovatie in het Rotterdamse havengebied waar bedrijven, onderzoekers en studenten samenwerken aan het vormgeven van de nieuwe maakindustrie.

Het afgelopen jaar vond al een pilot project plaats voor 3D printing van reserveonderdelen voor de maritieme industrie. De drie initiatiefnemers hiervan (InnovationQuarter, RDM Makerspace en Havenbedrijf Rotterdam) hebben ook het opzetten van het Fieldlab voorbereid. Het Havenbedrijf zet nu de stap een BV op te richten voor het Fieldlab en de benodigde initiële investeringen te doen.

Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf, maakt de komst van het Fieldlab bekend tijdens de 3D Printing Conference die vandaag - donderdag 11 februari 2016 - plaatsvindt op RDM Rotterdam.

Castelein vindt dat een Fieldlab hier op zijn plaats is: “3D printing is veelbelovend maar ook complex. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Er zijn maar weinig bedrijven met voldoende expertise en middelen om zelf aan de slag te gaan met 3D metaal printing. Daarom nemen we het initiatief om een Fieldlab op te zetten waar bedrijven en kennisinstituten bij kunnen aansluiten. In de tweede helft van het jaar moeten we de eerste 3D metaal printer hier in gebruik nemen. Het Fieldlab is een logisch vervolg op het vorig jaar begonnen project om reserveonderdelen voor schepen te maken met 3D print technieken. Rotterdam wil ’s werelds slimste haven zijn en voorop lopen in de toepassing van dit soort innovaties. Dat is goed voor het bedrijfsleven en goed voor de werkgelegenheid.”

Smart Industry heeft het project de status van Fieldlab toegekend. Smart Industry is een samenwerkingsverband van het ministerie van Economische Zaken, VNO NCW, FME, TNO, KvK en ICT Nederland. Doel is de industrie competitiever te maken door de mogelijkheden die ICT biedt sneller en beter te benutten. Nederland heeft nu elf Fieldlabs.

De investering in het Rotterdamse Fieldlab bedraagt enkele miljoenen. Een geavanceerde 3D metaal printer kost ongeveer € 1 miljoen. Hoe groot het Fieldlab wordt hangt af van de deelname van bedrijven en instellingen. Op dit moment hebben al vijftien bedrijven een intentieovereenkomst gesloten voor deelname aan het Fieldlab. Bedoeling is dat het Fieldlab in de tweede helft van het jaar operationeel is. Als over een aantal jaren het Fieldlab op eigen benen kan staan of 3D metaal printen een algemeen toegepaste techniek is, wil het Havenbedrijf hier weer uit stappen.   

Geslaagd pilot project

Het afgelopen jaar hebben InnovationQuarter, RDM Makerspace en het Havenbedrijf Rotterdam een pilot project opgezet voor 3D printing van reserveonderdelen voor de maritieme industrie. Daarbij is veel ervaring opgedaan en bleek 3D printing een technologie te zijn met veel potentie voor het Rotterdamse bedrijfsleven. Aan het pilot project deden 28 bedrijven en instanties mee, waaronder bedrijven als Keppel Verolme, Marin, Heerema, Huisman en Fokker.

Samenwerken met veel partners hoort bij de manier waarop het Havenbedrijf innovatie initieert in de Rotterdamse haven. In diverse projecten als iTanks, Innovation Dock, PortXL en SmartPort werkt het Havenbedrijf samen met partners als de TU Delft, Hogeschool Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Deltalinqs, EY, Cambridge Innovation Center, Rotterdam Partners, Philips Innovation Award en de Gemeente Rotterdam.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen