Clicky

 
Transport Online - Na acties nu toch cao-akkoord Metalelektro

Na acties nu toch cao-akkoord Metalelektro

Na acties nu toch cao-akkoord Metalelektro
11-02-2016 09:52 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2 hebben op 11 februari een principeakkoord afgesloten voor de cao Metalektro (grootmetaal) met werkgeversorganisatie FME. De circa 140.000 metaalmedewerkers krijgen meer zeggenschap over hun eigen werktijden en 5,9% hoger loon.

FNV Metaal en CNV Vakmensen hebben samen lang actiegevoerd en onderhandeld voor het akkoord in de grootmetaal. Jos Brocken, onderhandelaar FNV Metaal: "Staken helpt, dat blijkt uit deze cao. Na negen maanden en 42.000 stakingsdagen bewijst dit cao-resultaat dat het in de metaal om mensen gaat en niet alleen over machines. Metaalwerkers krijgen meer zeggenschap over hun eigen werktijden en vrije tijd, dat was voor onze leden een keiharde eis."

"Net zoals de mogelijkheid om vaker te kunnen kiezen voor een vierdaagse werkweek, zodat ze beter in staat zijn gezond hun pensioen te halen. Met de loonsverhogingen bereiken we een echte verbetering van de koopkracht en ook voor jongeren hebben we een mooie verhoging afgesproken. Er zijn over een breed terrein afspraken gemaakt, die een basis zijn voor modernisering van de arbeidsverhoudingen in de metaal."

Ontwikkeling

Peter de Jong, onderhandelaar CNV Vakmensen: "Ik vind van groot belang dat werknemers geld krijgen om zich te ontwikkelen, vooral als die ontwikkeling zich richt op een andere dan de huidige functie. Of zelfs buiten de sector. Een werknemer mag 1.500 euro inzetten voor zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Die ontwikkeling van de mensen staat bij CNV Vakmensen met kapitalen geschreven."

"We hebben nu bovendien bereikt dat de werkgevers, naast die persoonlijke vouchers, twee miljoen euro uittrekken voor opleiding van medewerkers. En er is zelfs ruimte voor uitbreiding, mocht dat nodig zijn. Werkgevers erkennen daarmee de noodzaak van een modern geschoold werknemersbestand. Samen met werkgevers gaan wij in deze cao-periode steeds verder inzoomen op precieze behoefte en mogelijkheden."

Loonsverhoging

De 140.000 metaalwerkers van metaalgieterijen, scheepsbouw, truckbouw en automobielindustrie krijgen hun eerste loonsverhoging van 2,1% al op 1 april. Daarna volgt in 2017 een verhoging van 2,25% en in 2018 1,55% tot een totaal van 5,9%, plus 1,1% aan eenmalige uitkeringen. De looptijd van de cao is 37 maanden, van 1 mei 2015 tot 1 juni 2018. De cao is pas definitief als de vakbondsleden het principeakkoord hebben goedgekeurd. Met het principeakkoord is er voorlopig een einde gekomen aan de stakingen, die al negen maanden door het hele land werden gehouden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,068
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden