Clicky


ILenT: Sprinter negeerde stop sein bij bijna botsing met goederentrein

ILenT: Sprinter negeerde stop sein bij bijna botsing met goederentrein
05-06-2013 10:15 | Algemeen | auteur de redactie
Op woensdagmiddag 25 april 2012 deed zich op het emplacement van Utrecht CS een bijna-botsing voor tussen een sprinter van NS Reizigers die een stop tonend sein passeerde en een uit tegengestelde richting passerende goederentrein van Strukton. Het verwachtingspatroon van de NS-machinist bij het waarnemen van seinen, het gebrek aan risicoreducerende maatregelen bij een verhoogd STS-risico door ProRail en NS en te weinig marge in de planning bij een vertraging veroorzaakten dit incident. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport in haar onderzoek naar de bijna-botsing op het emplacement van Utrecht CS.

De stoptrein kwam na vertrek uit Utrecht bijna in botsing met een goederentrein. De stoptrein was op weg naar Breukelen, de goederentrein reed van Maarssen via Utrecht CS naar Roosendaal. Door een noodremming door de machinist van de stoptrein is het niet tot een botsing gekomen. Er hebben zich bij deze bijna-botsing geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Wel is er schade ontstaan aan de infrastructuur en zijn er vertragingen in het treinverkeer opgetreden.

De inspectie heeft overeenkomsten vastgesteld met eerdere ernstige incidenten, te weten de treinbotsing bij Amsterdam Westerpark (2012), Barendrecht (2009) en Amsterdam CS (2004). De ILT concludeert dat er vooral door ProRail onvoldoende geleerd is van deze voorvallen, vooral die in 2009 en 2004.

Kort na het incident heeft ProRail maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Zo is het gepasseerde sein van ATB-Vv voorzien, waarmee escalatie niet afhankelijk is van het handelen en waarnemen van een machinist. Ook is er een instelvoorschrift voor dit sein ingesteld, waardoor hier geen deelrijwegen meer ingesteld kunnen worden bij planningsconflicten. Bovendien wordt dit voorval meegenomen in het verscherpt toezicht dat de inspectie heeft ingesteld naar aanleiding van de treinbotsing Amsterdam Westerpark enige dagen tevoren.