Transport Online - Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs laaiend over acties Griekse boeren

Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs laaiend over acties Griekse boeren

Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs laaiend over acties Griekse boeren
09-02-2016 18:10 | Buitenland | auteur ANP/DPA

SOFIA/ATHENE - Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs zijn laaiend over blokkades die actievoerende boeren in Griekenland hebben opgericht. Honderden truckers versperden dinsdag aan de Bulgaarse kant de belangrijke grensovergang Kulata-Promachon, meldden Bulgaarse media. Ze dreigen ook belangrijke internationale autowegen af te sluiten en eisen actie van de autoriteiten in de twee landen.

De Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Daniel Mitov zei dinsdag de Europese Commissie om ingrijpen te hebben gevraagd. De boeren zouden het vrije verkeer van goederen in de EU belemmeren. De minister zegde de transporteurs de steun van de regering toe bij eventuele rechtszaken. Volgens de vervoerders lijden zij per dag 180.000 euro schade.

Door de blokkades aan de Griekse kant van de grens zijn kilometerslange files ontstaan. Vier Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs die het lange wachten beu waren reden dinsdag de slagboom bij de grens aan gort. Zij werden door de politie aan de Bulgaarse kant aangehouden.

De Griekse boeren hebben behalve grensovergangen ook verkeersknooppunten en spoorbanen geblokkeerd. Vrijdag willen zij optrekken naar het centrum van de hoofdstad Athene. De regering zegt dat zij welkom zijn als zij met de bus of trein komen, "maar trekkers zullen wij niet toestaan'', zei een zegsman tegen de krant Kathimerini.

De Griekse boeren ageren al weken tegen pensioenhervormingen en belastingverhogingen. Behalve de boeren krijgen ook andere beoefenaren van vrije beroepen zoals advocaten en ingenieurs te maken met verhogingen van de pensioenpremies en belastingtarieven. De hervormingsmaatregelen van de regering zijn ingegeven door de bezuinigingseisen van de kredietverschaffers van Griekenland.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,677
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions