Clicky


Foutjes bij chloortransport over spoor

Foutjes bij chloortransport over spoor
29-05-2013 16:57 | Gevaarlijke Stoffen | auteur de redactie
(Novum) - Bij een chloortransport over het spoor is in maart een verkeerd spoor gebruikt. Ook had het chloortransport, dat vanuit Duitsland via Amersfoort naar Rotterdam loopt, meer dan vijf minuten vertraging. Tegen de regels in is dat niet gemeld bij de landelijke eenheid van de politie. Dat meldt de gemeente Amersfoort woensdag. De inspectie Leefomgeving en Transport heeft inmiddels een onderzoek ingesteld.

Volgens de gemeente is er nog iets niet volgens het draaiboek verlopen. Op een rangeeremplacement zijn, in strijd met het draaiboek en de milieuvergunning, voorbereidingen getroffen voor een locomotiefwissel.

Een keer per twee jaar rijden enkele chloortreinen vanuit Duitsland naar Rotterdam. Amersfoort meldt woensdag dat in april bij de gemeente bekend werd dat een aantal zaken bij het transport in maart niet goed is verlopen. De gemeente stelt dat dit niet direct een onveilige situatie heeft opgeleverd, maar het vormde wel reden om aan de bel te trekken.

De gemeente heeft ook spoorbeheerder Prorail op het matje geroepen. "Het is essentieel dat alle betrokken partijen bij het vervoer van gevaarlijke stoffen lering trekken uit de gebeurtenissen", stelt de gemeente. De onderzoeken naar de onregelmatigheden kunnen volgens Amersfoort leiden tot strafrechtelijke vervolgstappen.