Clicky

 
Transport Online - IEA: overschot olie zwelt aan

IEA: overschot olie zwelt aan

IEA: overschot olie zwelt aan
09-02-2016 11:49 | Algemeen | auteur ANP

PARIJS - Het mondiale overschot aan olie zal in de eerste helft van dit jaar verder toenemen, waardoor de kans toeneemt dat de olieprijzen verder zullen dalen. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) voorspelde dinsdag dat Irak en Iran steeds meer olie zullen oppompen, terwijl de vraag naar het zwarte goud in een lager tempo stijgt dan eerder werd aangenomen.

Het is volgens de denktank goed mogelijk dat het aanbod de komende maanden dagelijks 1,75 miljoen vaten hoger is dan het verbruik. Vorige maand schatte het IEA het overschot nog op 1,5 miljoen vaten per dag.

"Met het oog op het huidige overaanbod is het moeilijk te zien hoe de olieprijzen op korte termijn kunnen stijgen'', aldus het agentschap. De prijs van Amerikaanse olie schommelde dinsdag rond 30 dollar per vat, nadat in januari de laagste prijs in 12 jaar werd aangetikt.

Iran voerde zijn productie in januari, na het wegvallen van sancties tegen het land, met 80.000 vaten op naar 2,99 miljoen stuks per dag. Irak pompte met 4,35 miljoen vaten per dag 50.000 stuks meer dan voorheen en in Saudi-Arabië, de grootste producent binnen OPEC, lag de productie op een recordniveau van 10,2 miljoen vaten per dag. Het oliekartel liet eind vorig jaar zijn productieplafond varen om met name Amerikaanse producenten, die veel hogere productiekosten hebben, het vuur aan de schenen te leggen.

Recent zorgden geruchten over gesprekken tussen OPEC en niet-leden als Rusland over een productieverlaging voor enig herstel van de olieprijzen. IEA liet weten geen enkele waarde te hechten aan die "speculatie'' en stelde dat de kans op een gecoördineerde maatregel "zeer gering'' is.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden