Transport Online - Truck Platooning Challenge naar Rotterdam

Truck Platooning Challenge naar Rotterdam

Truck Platooning Challenge naar Rotterdam
08-02-2016 17:16 | Transport | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - De Rotterdamse haven is altijd op zoek naar slimme oplossingen om de logistieke processen rondom de haven zo soepel mogelijk te laten verlopen. ‘Truck platooning’, colonnes van vrachtwagens die op basis van geautomatiseerd rijden kort op elkaar rijden, zou weleens zo’n slimme oplossing kunnen zijn, meldt het havenbedrijf maandag. Om deze methode verder te ontwikkelen en onder de aandacht te brengen, wordt de European Truck Platooning Challenge georganiseerd, die op 6 april in Rotterdam wordt afgesloten.

Smart Mobility

Vanuit een aantal Europese steden vertrekken de vrachtwagencolonnes richting Nederland, met de Rotterdamse Maasvlakte als eindbestemming op 6 april. Nederland is in de eerste helft van 2016 voorzitter van de Europese Unie, een belangrijk moment om truck platooning onder de aandacht te brengen volgens Bob Dodemont, projectleider smart mobility bij het Havenbedrijf Rotterdam.

“We hebben elkaar in Europa nodig en het is belangrijk om goede afspraken te maken over wie wat gaat doen en hoe we elkaar kunnen versterken”, zegt Dodemont.

“Daarom is de bijeenkomst van de Europese transportministers op 14 april over smart mobility natuurlijk een belangrijk moment om ook de politiek een positie en rol te geven.”

Europese samenwerking

Om truck platooning te realiseren, is er volgens Dodemont vooral een sterke, internationale samenwerking nodig. “De Challenge is een mooie kans en een eerste proef om een succesvolle Europese samenwerking te laten zien. Een springplank op weg naar de verdere invulling van truck platooning”, vertelt Dodemont.

“In een samenwerkingsverband met onder meer TNO, DAF Trucks, Transport en Logistiek Nederland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu, is het Havenbedrijf Rotterdam al langere tijd betrokken bij de ontwikkelingen rondom truck platooning. Zo kunnen we als haven van wereldklasse excelleren en recht doen aan onze slogan: ‘Make it happen’.”

Positieve bijdrage

Dat de trucks zo dicht achter elkaar rijden, heeft volgens Dodemont een aantal voordelen voor gebruikers van de haven. “Denk aan brandstofefficiency. Maar er zijn ook maatschappelijke baten. Truck platooning kan bijvoorbeeld een positieve bijdrage leveren aan allerlei belangen op het gebied van duurzaamheid, milieu en efficiënter gebruik van de capaciteit van de infrastructuur.”

De manier waarop dat gebeurt, past goed bij de mentaliteit in de havenstad volgens Dodemont. “Ook voor ons geldt: learning by doing. Zeg maar de Rotterdamse mentaliteit. Als het dan een succes blijkt, dan volgt de rest vanzelf.”

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions