Meer faillissementen in Nederlandse transportsector

Meer faillissementen in Nederlandse transportsector
08-08-2008 13:51 | Faillissementen | auteur de redactie
AMSTERDAM - Kredietverzekeraar Euler Hermes ziet grote implicaties voor het aantal faillissementen in de Nederlandse transportsector als gevolg van de wereldwijde crisis in de sector. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de verzekeraar, de Global Sectors Outlook. Voor 2008 verwacht Euler een stijging van het aantal bedrijven dat het niet meer kan bolwerken.

De transportsector wordt gezien als een vroege indicator voor veranderingen in de economische conjunctuur.

Belangrijkste oorzaken zijn een toenemende concurrentie vanuit Oost-Europa, een hoger dieselprijs en meer files.

In 2007 daalde het aantal faillissementen in de Nederlandse transportsector nog met 39% naar 240. In het rapport wordt in dit verband verwezen naar het gedaalde vertrouwen van consumenten en producenten, waardoor ook de vraag naar transport afneemt.

Door flexibele Europese wetgeving dienen landen uit het voormalig Oostblok zich steeds meer aan. Het grote verschil in loonkosten maakt het lastig om te concurreren.

In Nederland is het gemiddeld uurloon inclusief loonkosten € 28,90. In Polen slechts € 6,70.

Bedrijven moeten bovendien volgens regelgeving een vestiging in een land hebben om binnen die landsgrenzen vracht op te mogen pikken om niet leeg terug te rijden. Doordat Nederland relatief klein is, is dat nadelig voor internationaal transport.

Van het Nederlands bruto nationaal product komt 4% voort uit de transportsector.

Volgens Euler Hermes liggen de kansen in schaalvergroting, investeren in IT, supply chain management en in hoger opgeleid personeel.

Donderdag meldde Transport & Logistiek Nederland al dat de Nederlandse transportondernemer in vijf jaar niet zo negatief geweest als aan het eind van het tweede kwartaal van 2008. Hoofdoorzaak voor het 'slechte' tweede kwartaal is volgens TLN de hoge olieprijs.

Euler Hermes is dochter van AGF en onderdeel van de Allianz-groep en beschermt transacties met een totaal van EUR800 miljard.

Bron: Dow Jones


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 20 mei t/m zondag 26 mei

Alle Rijverboden