Clicky


Scania bestaat 125 jaar

Scania bestaat 125 jaar
05-02-2016 16:42 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

BREDA - In 2016 viert Scania 125 jaar innovatie. Van zijn oprichting in 1891 als privéonderneming die spoorwagons produceerde tot de connected vehicles van vandaag heeft Scania vijandige overnamepogingen en financiële crisissen doorstaan en is het al die tijd overeind gebleven. Ook vandaag gaat dat succesverhaal nog steeds voort.

Hieronder volgt een kort overzicht van de geschiedenis van Scania, van de start in 1891 tot vandaag:

1891: De privéonderneming Vabis wordt opgericht in Södertälje en begint met de productie van open goederenwagens en transportwagons. Zo’n twintig jaar later bundelt Vabis de krachten met fietsen- en machinebouwer Scania, een privébedrijf uit Malmö. Zo ontstaat Scania-Vabis.

1923: August Nilsson, ontwerper bij Scania-Vabis, ontwikkelt een viercilinder-kopklepmotor. Die motor is erg krachtig en betrouwbaar, wat bijzonder belangrijk is voor trucks en bussen.

1936: Scania-Vabis ontwikkelt zijn eerste dieselmotor, die tijdens testritten veel indruk maakt op de vakpers. “Tot mijn grote verbazing kon ik de motor amper horen”, schrijft een journalist. “Maar ik voelde wél hoe de bus als een pijl uit een boog vooruit schoot.”

1946: Er wordt voor het eerst naar Nederland uitgevoerd.

1961: Scania-Vabis bouwt voort op zijn succes in Brazilië en opent in São Bernardo do Campo, niet ver van São Paulo, zijn allereerste productie-eenheid buiten Zweden.

1964: Prins Bernhard opent de productie-eenheid Scania Production Zwolle in Nederland.

1969: Een nieuwe legende is geboren! Scania lanceert een 14-liter V8-turbomotor met 350 pk. Het is op dat moment de krachtigste truckmotor in Europa, een voorbode op Scania’s filosofie om een laag toerental te combineren met een hoog koppel.

1980: Scania lanceert de 2-serie, de eerste reeks modulaire bedrijfsvoertuigen.

1988: De nieuwe 3-serie wordt geïntroduceerd en wordt het daaropvolgende jaar uitgeroepen tot International Truck of the Year. Scania slaagt er nu in trucks af te stemmen op de specificaties van de klant.

1995: De 4-serie wordt gelanceerd en wordt het daaropvolgende jaar ook uitgeroepen tot International Truck of the Year.

2000: Scania’s miljoenste voertuig rolt van de band.

2003: Scania organiseert voor het eerst de Young European Truck Driver competition. Sindsdien zijn al tal van winnaars gekroond.

2009: Scania lanceert de Scania Touring, een nieuwe bus die gebouwd wordt in samenwerking met de Chinese busbouwer Higer. Scania en Higer slaan de handen in elkaar om in China bussen te produceren voor de wereldmarkt, een primeur en een grote stap voorwaarts in de busproductie.    

2010: Met maar liefst 730 pk is Scania’s nieuwe V8-motor de krachtigste ter wereld zonder in te boeten aan brandstofefficiëntie.

2011: Twee jaar voor de wet het voorschrijft, introduceert Scania de eerste Euro 6 truck in Europa.

2013: Nieuwe Streamline-modellen voor langeafstandstransport worden gelanceerd.

2015: Scania levert zijn 150.000e truck met geactiveerde connectiviteit.

Scania draagt bij aan duurzaam transport wereldwijd en overstijgt daarmee zijn productaanbod. In 2016 gaat bijzondere aandacht naar de grootste troef van het bedrijf: de werknemers. "Werken bij Scania is iets om trots op te zijn. Met zijn allen hebben zij hun verleden vormgegeven en bouwen samen aan de toekomst", aldus Scania.

Foto's

  • B. Kuil
    B. Kuil
  • B. Kuil
    B. Kuil
  • B. Kuil
    B. Kuil
  • Marc Sanders
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions