Transport Online - 'Doden Els Borst goddelijke opdracht'

'Doden Els Borst goddelijke opdracht'

'Doden Els Borst goddelijke opdracht'
04-02-2016 15:52 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - Een "goddelijke opdracht'' heeft Bart van U. er volgens eigen zeggen toe bewogen om oud-minister Els Borst te doden. Dat bekende hij donderdag onverwacht. In de ogen van Van U. was Borst degene die verantwoordelijk moest worden gehouden voor euthanasiewetgeving. Hij heeft verklaard dat hij de goddelijke opdracht had gekregen om de verantwoordelijke te doden.

De uit een orthodox-christelijk milieu afkomstige Van U. heeft gezegd dat hij op de fiets van Rotterdam naar het huis van Borst (81) in Bilthoven was gegaan. Daar wachtte hij de oud-minister van Volksgezondheid op. Hij was in de weken voor de fatale zaterdag 8 februari al enkele keren bij Borst aan de deur geweest.

De verwarde Van U. liet donderdagochtend voor een zitting in zijn zaak bij de rechtbank in Rotterdam geheel onverwacht weten dat hij wilde praten. Achter gesloten deuren werd Van U. daarna aangehoord. Het is niet duidelijk waarom Van U. juist nu een verklaring heeft afgelegd.

Eerder weigerde hij iets te zeggen over zijn vermeende betrokkenheid bij de dood van Borst. Van U. staat terecht voor het ombrengen van Borst (2014 in Bilthoven) en zijn zus Loïs (2015 in Rotterdam).

Volgens zijn advocaat Noëlle Pieterse heeft Van U. Borst waarschijnlijk gedood in een opwelling. Hij zou niet naar het huis van de oud-minister zijn gekomen met het vooropgezette plan haar te doden. Tijdens zijn eerdere bezoeken had hij Borst gevraagd om de adressen van de oud-premiers Wim Kok en Jan Peter Balkenende, met wie Van U. volgens zijn advocaat in gesprek had willen gaan.

Van U. had eerder al bekend dat hij zijn zus heeft gedood. Naar eigen zeggen deed hij dat uit zelfverdediging. In de verklaring over het doden van zijn zus repte Van U. ook over meningsverschillen over abortus en euthanasie.

Oud-minister Borst en Van U.'s zus werden beiden met tientallen messteken omgebracht. Het Openbaar Ministerie had in beide zaken al veel bewijsmateriaal, zoals DNA-sporen.

Volgens advocaat Pieterse gaat het momenteel erg slecht met de zeer verwarde Van U. Hij zit in een isoleercel met cameratoezicht. Van U. heeft zelf aangegeven dat hij suïcidaal is.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,651
Diesel1,300

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions