Clicky


Volvo Trucks Belgium levert opleidingstrucks aan Sociaal Fonds Transport en Logistiek

Volvo Trucks Belgium levert opleidingstrucks aan Sociaal Fonds Transport en Logistiek
04-02-2016 10:50 | Nieuw Materieel | auteur Redactie [FE]

Vorige week heeft Volvo Trucks Belgium zeven trekkers geleverd aan het Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek. De voertuigen zijn speciaal omgebouwd en uitgerust om gebruikt te worden als lesvoertuigen voor toekomstige chauffeurs.

Het Sociaal Fonds Transport en Logistiek (SFTL) is een paritaire instelling, waarin de werkgevers en de vakbonden van de sector zetelen. Het verleent de arbeiders uit de sector van het wegvervoer en de logistiek een aantal aanvullende sociale voordelen en stimuleert hun permanente vorming.

Tevens spant het zich in om de knelpunten in de sector op het vlak van werkgelegenheid weg te werken. Dat doet het onder andere door opleidingsvoertuigen aan te kopen en ter beschikking te stellen van technische beroepsscholen en de opleidingscentra van de VDAB in Vlaanderen, Le FOREM in Wallonië en Bruxelles Formation in Brussel.

"Het SFTL heeft 150 motorvoertuigen (zowel trekkers als bakwagens) en een honderdtal opleggers en aanhangwagens, die het aan die opleidingscentra voor vrachtwagenchauffeurs ter beschikking stelt. De voertuigen worden na acht jaar vervangen en elk jaar wordt hiervoor een aanbesteding gedaan. De jongste, voor zeven trekkers en zes opleggers, is door Volvo Trucks Belgium gewonnen," legt Erwin Gysens, technisch consulent van het SFTL.

FH-trekkers met veel aanpassingen

De zeven Volvo FH 4X2 Trekkers (met Globetrotter-cabine en 420 pk-motor) en zes Van Hool-schuifzeilopleggers zijn geen alledaagse voertuigen. Het lastenboek voorzag een aantal aanpassingen om hen geschikt te maken als opleidingsvoertuigen.

Zo hebben ze onder andere zes zitplaatsen (twee vooraan en vier achteraan), extra zijruiten achteraan voor meer zichtbaarheid van de passagiers (en, tijdens de examens, van de examinator), een dubbele pedaalbediening, een ontdubbeling van de bediening van de richtingaanwijzers, een geluidshoorn, dimlichten, enz. Ook is er een speciale display in de centrale console voor de instructeur.

"Daarop kan hij onder andere het gemiddeld en momentverbruik aflezen, het gebruik van de hoge of lage groep van de versnellingsbak, de toerenteller, en dergelijke," vertelt Philip Van Wymeersch, Manager Governmental and Special Sales van Volvo Trucks Belgium.

De meeste aanpassingen aan de cabine - zoals de ombouw naar zes zitplaatsen en de installatie van de didactische aanpassingen - zijn in Nederland uitgevoerd door het bedrijf Estepe uit Heesch.

Andere aanpassingen werden centraal uitgevoerd in het Volvo Truck Center Kampenhout: de spiegels aanpassen, camera's plaatsen, het aanpassen van een verticale uitlaat, enz..

Instructeurs kregen zelf opleiding

De trekker-opleggercombinaties, die recentelijk geleverd werden, zijn bestemd voor Le FOREM (het Waalse VDAB) van La Louvière, Mornimont en Molinfaing, en voor de technische scholen van Zeebrugge, Vilvoorde, Namen en Boussu voor hun beroepsopleidingen van vrachtwagenchauffeur.

De 20 instructeurs die deze opleidingen verzorgen, kregen zelf een specifieke opleiding bij Volvo Trucks Belgium. Ook zij moeten immers leren om tijdens het rijden het volle potentieel uit deze nieuwe voertuigen te halen.