Clicky


Senaat schort debat Mediawet op

Senaat schort debat Mediawet op
03-02-2016 00:06 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De Eerste Kamer heeft het debat over de nieuwe Mediawet opgeschort tot 1 maart. De partijen wilden dinsdagavond laat niet meer aan de tweede termijn beginnen omdat ze meer duidelijkheid willen over de toezeggingen die staatssecretaris Sander Dekker (Media) heeft gegeven.

De meeste partijen hadden flinke kritiek op het wetsvoorstel van Dekker om het omroepbestel te moderniseren. Hun instemming wilden ze laten afhangen van het antwoord op de vele vragen die ze hem hadden gesteld. Dekker deed wel enkele toezeggingen om de partijen tegemoet te komen, maar daarover ontstond af en toe enige verwarring.

Dekker wil het omroepbestel moderniseren nu het aantal kijkers steeds verder afneemt. Het bestel moet opener, waarbij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) van een coördinerende naar een sturende rol gaat. Behalve omroepen mogen ook externe producenten straks televisieprogramma's maken. Het aanbod moet vooral cultureel, informatief en educatief zijn. Amusement mag nog wel, maar niet als doel op zich.

Veruit de meeste partijen wilden een aanpassing van het wetsvoorstel. De grootste zorgen betroffen de onafhankelijkheid van de NPO en de redactionele zelfstandigheid van de omroepen. Ook zijn de meeste partijen tegen 'politieke' benoemingen.

Dekker gaat kijken hoe de benoemingen van bestuurders en toezichthouders in de omroepwereld anders kunnen. Alternatieven moeten volgens hem dan wel beter zijn dan de huidige procedure. Hij zegde in ieder geval toe dat er geen bemoeienis van het kabinet meer zal zijn met de benoeming van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

De coalitie van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Senaat dus steun van de oppositie is nodig. Maar ook de PvdA zelf is nog erg kritisch.