Clicky


FNV: TSN op randje van de afgrond

FNV: TSN op randje van de afgrond
02-02-2016 22:50 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Gemeenten houden zich niet aan de afspraken die gemaakt zijn met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en de vakbond FNV over de problemen in de thuiszorg. Als de komende dagen geen oplossing wordt gevonden, dreigt thuisorganisatie TSN alsnog failliet te gaan, zo waarschuwt de FNV dinsdagavond.

TSN is met 12.000 medewerkers en ruim 40.000 cliënten het grootste thuiszorgbedrijf van het land. Het verkeert al langer in zwaar weer. Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling. Van Rijn stelde begin december miljoenen beschikbaar om de problemen op te lossen, maar volgens de FNV dreigt het geld dat beschikbaar is om de acute problemen op te lossen, te verzanden in bureaucratie.

"We hebben goede afspraken kunnen maken met de staatssecretaris. Nu moeten de gemeenten nog aan hun afspraken worden gehouden'', zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk dinsdagavond. Van Rijn laat dinsdagavond in een reactie weten: "Ik wil dat de cliënten en medewerkers van TSN zo snel mogelijk zekerheid krijgen. Daarom heb ik vanavond met de VNG om tafel gezeten. En er zullen de komende dagen meer gesprekken volgen, onder andere met de bewindvoerders. De gesprekken zijn dus in volle gang.''

Op 4 december zegt de FNV met Van Rijn en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) tot een akkoord te zijn gekomen. Er is toen voor acute problemen 60 miljoen euro beschikbaar gesteld. Volgens de FNV is het geld er dus wel, maar komen de gemeenten nog niet over de brug.

De FNV gaat donderdag in gesprek met TSN-medewerkers om over een oplossing te praten. De vakbond hoopt dat Van Rijn daar ook bij wil zijn.