Clicky


Voormalig eigenaar van Bergingsbedrijf Joh. van der Zand doet aangifte tegen verzekeraar TVM [UPDATE]

Voormalig eigenaar van Bergingsbedrijf Joh. van der Zand doet aangifte tegen verzekeraar TVM [UPDATE]
03-02-2016 10:33 | Transport | auteur Redactie [FE]

EDE - [update woe 10:25 uur] Johan van der Zand, voormalig eigenaar van Bergingsbedrijf Joh. van der Zand B.V. , heeft donderdag 28 januari aangifte gedaan tegen verzekeraar TVM wegens het doen van een valse aangifte, valsheid in geschrifte en smaad. Dat meldt zijn advocaat, mr. W. Oosterbaan- van Veen dinsdadmiddag aan Transport Online.

Vrijdag 15 januari plaatste TVM op haar website het bericht, dat de samenwerking met Van der Zand is opgeschort en beëindigd wegens een verdenking van fraude. Deze mededeling is, aldus de advocaat van Van der Zand, mr. Oosterbaan-van Veen, absoluut niet noodzakelijk en slechts onnodig grievend.

Volgens Oosterbaan-van Veen "kan het bericht aangemerkt worden als smaadschrift, nu TVM geen enkel belang heeft bij de publicatie (de beëindiging van de samenwerking was immers reeds uitgebreid gecommuniceerd) en TVM het bericht kennelijk geschreven heeft met de enkele bedoeling reputatieschade toe te brengen aan Van der Zand."

"Daar komt nog bij dat de publicatie van TVM op haar website onvolledig is. TVM geeft aan dat in kort geding is geoordeeld dat de verdenking van fraude een zwaarwegende reden is om de samenwerking met Van der Zand blijvend opgeschort te houden. Hoewel de voorzieningenrechter en het gerechtshof het strafrechtelijk onderzoek wel genoemd hebben, is dit niet de doorslaggevende reden geweest om de opschorting gerechtvaardigd te achten. De reden is met name geweest de uitleg van de samenwerkingsovereenkomst en het vooruitzicht op de bodemprocedure", aldus advocaat mr. Geffroy (advocaat in de civiele zaak).  

"Op 1 oktober 2013 deed TVM aangifte jegens Van der Zand omdat de verdenking was gerezen dat Van der Zand de door haar ingeschakelde bergers facturen liet ophogen om daarna een creditfactuur te sturen. Het opgehoogde bedrag zou aan TVM zijn doorbelast. Uit het strafrechtelijk onderzoek is onomstotelijk gebleken dat dit onjuist is. Van der Zand heeft nooit facturen laten ophogen", aldus de advocaat.

"TVM heeft de aangifte gedaan op basis van verklaringen van drie Belgische bergers. Deze bergers hebben een uitdrukkelijk valse verklaring afgelegd, immers, op basis van het door recherche uitgevoerde onderzoek is gebleken dat van het ophogen van facturen geen sprake is geweest. Het ‘toeval’ wil dat op initiatief van Van der Zand in België voor verzekeraars en transporteurs gerechtelijke procedures werden gevoerd tegen deze bergers. Na het afleggen van de verklaringen, werden die procedures door TVM ineens ingetrokken, waarbij aan de advocaat in België bovendien een onjuiste reden werd gegeven. Van der Zand is ervan overtuigd dat de procedures zijn ingetrokken in ruil voor het afleggen van een negatieve verklaring over Van der Zand."

Volgens de advocaat beschikt van der Zand over "een verklaring van een berger die aangeeft door TVM benaderd te zijn met het verzoek een nadelige verklaring over Van der Zand af te leggen, waarvoor hij in ruil de bergingswerkzaamheden in zijn gehele regio toegewezen zou krijgen".

"Van der Zand is ervan overtuigd dat TVM wist dat de door haar opgestelde aangifte op valse verklaringen was gebaseerd en dat de inhoud van haar aangifte derhalve onjuist was. Voor Van der Zand was dit reden genoeg om aangifte te doen van het doen van valse aangifte, valsheid in geschrifte en smaad", besluit Oosterbaan- van Veen.

Johan van der Zand geeft uitdrukkelijk aan nooit gefraudeerd te hebben.

In een reactie zegt TVM verzekeringen "kennis te hebben genomen van de strafrechtelijke aangifte van Van der Zand wegens valsheid in geschrifte, het doen van een valse aangifte en smaadschrift tegen TVM verzekeringen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is door Van der Zand hierover geïnformeerd", aldus Jaap Stalenburg, woordvoerder van TM Verzekeringen.

"TVM verzekeringen betwist ten zeerste dat zij en/of één van haar medewerkers zich schuldig heeft gemaakt aan de genoemde strafbare feiten. In het bijzonder betwist TVM verzekeringen dat zij bedrijven en/of personen ertoe heeft aangezet om valse verklaringen ten laste van Van der Zand af te leggen."

Stalenburg: "Het is juist dat TVM verzekeringen strafrechtelijk aangifte heeft gedaan wegens valsheid in geschrifte en oplichting tegen Van der Zand. Het gaat om commissies die ten onrechte niet door Van der Zand aan TVM verzekeringen zijn afgedragen. Mede op grond van het Protocol Verzekeraars en Criminaliteit van het Verbond van Verzekeraars was TVM verzekeringen gehouden om strafrechtelijk aangifte te doen. TVM verzekeringen is hierbij uiterst zorgvuldig te werk gegaan: de feiten die ten grondslag liggen aan de strafrechtelijke aangifte zijn op verzoek van TVM verzekeringen - en voordat is besloten om aangifte te doen – mede extern getoetst."

Strafrecht advocate Oosterbaan- van Veen reageert op de reactie van TVM Verzekeringen: "Opvallend is dat TVM nu stelt dat de aangifte tegen Van der Zand gedaan is omdat door Van der Zand commissies niet zouden zijn afgedragen. De aangifte(*) is duidelijk gebaseerd op de onjuiste stelling van TVM dat Van der Zand bergers facturen heeft laten ophogen."

"De opgehoogde factuur zou naar TVM zijn gestuurd en het opgehoogde bedrag middels een creditnota aan Van der Zand. Dat is uiteraard oplichting. Dit is niet gebeurd. Dat blijkt uit het onafhankelijk uitgevoerde strafrechtelijke onderzoek. Behoudens de bergers die door TVM op initiatief van Van der Zand met een gerechtelijke procedure zijn geconfronteerd, en daarom wrok koesterden jegens Van der Zand, heeft geen enkele berger dit verklaard. Sterker nog, andere bergers hebben verklaard dat Van der Zand wel commissies ontving omdat hij hen een opdracht gunde, maar dat dit los staat van de factuur: de daadwerkelijk uitgevoerde werkzaamheden zijn gefactureerd."

"TVM stelt dat zij mede gelet op het Protocol wel aangifte moest doen en dat zij gedegen onderzoek hebben laten verrichten voorafgaand aan deze aangifte. Het had dan wellicht op hun weg gelegen om ook met bergers te spreken die geen conflict hadden met Van der Zand. Of het gesprek aan te gaan met Van der Zand (al 35 jaar zakenpartner)."

Oosterbaan- van Veen: "TVM draait: nu zij weten dat hun standpunt aangaande het ophogen van facturen geen stand kan houden, maken zij ervan dat aangifte is gedaan wegens het niet afdragen van commissies. Dit is niet juist. "

TVM: "De civiele rechter heeft inmiddels tot driemaal toe geoordeeld dat Van der Zand verplicht is om de ontvangen commissies op bergingsnota’s van ingeschakelde bergers aan TVM verzekeringen terug te betalen."

Advocaat Oosterbaan - van Veen reageert: "Dit is onjuist, er is één bodemprocedure aanhangig gemaakt bij de civiele rechter door TVM waarin wordt gevorderd dat de commissies afgedragen moeten worden. Omdat TVM de samenwerking met Van der Zand na de aanvang van het strafrechtelijk onderzoek heeft opgeschort, is Van der Zand een kort geding begonnen om de samenwerking af te dwingen. Deze procedure is inderdaad door Van der Zand verloren, de voorzieningenrechter en het Hof hebben, gelet op de bodemprocedure en de strafrechtelijke procedure (en daarmee wellicht in het achterhoofd de verstoorde verhouding tussen partijen) de opschorting van de samenwerking geoorloofd geacht. Hier is uitdrukkelijk geen uitspraak gedaan over het al dan niet moeten betalen van commissies. Dat in drie instanties is beslist dat de commissies afgedragen moeten worden is absoluut onjuist. "

Stalenburg: "De strafzaak tegen Van der Zand is nog onder de rechter. Zolang deze zaak nog onder de strafrechter is, wenst TVM verzekeringen hier inhoudelijk geen mededelingen over doen", besluit Jaap Stalenburg.

(*)De aangifte is in bezit van de redactie van Transport Online