Clicky


FNV Bondgenoten: Geen cao-akkoord DB Schenker- leden bereid tot actie

FNV Bondgenoten: Geen cao-akkoord DB Schenker- leden bereid tot actie
19-04-2013 19:54 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor personeel van DB Schenker Rail Nederland zijn vrijdag mislukt. Jacqueline Lohle, bestuurder FNV Bondgenoten: "Omdat we uit onderhandeld zijn, hebben de leden unaniem besloten over te gaan tot acties als de werkgever ons ultimatum maandag laat verlopen."

Vrijdagmiddag bleek dat het bod van de werkgevers voor een nieuwe cao te ver verwijderd ligt van het eindbod van de vakbonden. Tijdens de zogenoemde 'driekwart' ledenvergadering op Kijfhoek werd daarom besloten tot een ultimatum. Als DB Schenker niet voor maandag 14:00 uur reageert, kan het railinfrabedrijf acties en/of stakingen verwachten.

Recordwinst
In Duitsland heeft DB Schenker een recordwinst geboekt van 2,7 miljard euro. De vakbonden in Duitsland hebben in maart een loonsverhoging van zes procent voor 18 maanden afgesproken en € 500,- eenmalig.

Lohle: "De managers in Nederland hebben het afgelopen jaar een enorm bedrag aan bonussen mogen verdelen onder elkaar. Geld speelt dus blijkbaar geen rol bij DB Schenker."

Toch kwam de werkgever de werknemers onvoldoende tegemoet in hun eisen. DB Schenker biedt twee procent loonsverhoging voor een cao met een looptijd van twee jaar, geen behoud van werkgelegenheid, geen verhoging van de onregelmatigheidsvergoeding en een reiskostenvergoeding van € 0,32 voor dienstkilometers.

Het eindbod van de vakbonden eist: 2,5 procent loonsverhoging voor de looptijd van één jaar, behoud van werkgelegenheid tot 2020, een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag van tien procent en een reiskostenvergoeding van € 0,36 voor dienstkilometers.

De cao geldt voor 700 werknemers.