Clicky


NMBS Logistics bouwt operationeel verlies af ondanks een volumedaling

NMBS Logistics bouwt operationeel verlies af ondanks een volumedaling
17-04-2013 17:29 | Algemeen | auteur de redactie
NMBS Logistics NV heeft vandaag de niet-geconsolideerde jaarrekening van het boekjaar 2012 bekendgemaakt. 2012 was het eerste volledige werkjaar van NMBS Logistics NV sinds haar filialisering op 1 februari 2011.

Ook in 2012 bevestigt NMBS Logistics de verbetering van haar financiële resultaten, en dit ondanks de bijzonder ongunstige economische omstandigheden. Het reduceren van het operationeel verlies blijft een topprioriteit, meldt het bedrijf woensdag. Naast de belangrijke kostenbesparingen die het bedrijf doorvoerde met het oog op de verdere gezondmaking werd met name gefocust op het verhogen van de operationele efficiëntie en het structureel verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening.

De omzetdaling in vergelijking met 2011 is grotendeels toe te schrijven aan de scherpe daling van de getransporteerde volumes met 17% tot een historisch laag niveau van 34 miljoen ton (t.o.v. 41 miljoen ton in 2011) als gevolg van de economische crisis, die zich voornamelijk liet voelen in sectoren die een belangrijk deel uitmaken van de klantenportfolio van de onderneming.

Door een consequente uitvoering van het herstelplan en een aantal bijkomende maatregelen voor verdere kostenreductie slaagde NMBS Logistics er in om het effect van deze omzetdaling grotendeels te compenseren en het nettoverlies verder af te bouwen ten opzichte van 2011. NMBS Logistics NV klokt het boekjaar 2012 daardoor af met een operationeel verlies (EBITDA) van -30,5 miljoen euro.

Resultaat dochterondernemingen
De geconsolideerde jaarrekening van NMBS Logistics groep van het boekjaar 2012 is nog niet beschikbaar. De niet-geconsolideerde jaarrekeningen van de voornaamste dochterondernemingen, IFB en Xpedys, werden wel reeds goedgekeurd door hun respectieve Raden van Bestuur.

Dochteronderneming IFB , terminal en intermodale operator, rondt 2012 af met een nettoverlies van 5 miljoen euro. Niettegenstaande een daling van de omzet ten opzichte van 2011 betekent dit een belangrijke verbetering van het resultaat ten gevolge van de uitvoering van het herstelplan, evenals meerwaarden gerealiseerd op de verkoop van filialen.

Dochteronderneming Xpedys , gespecialiseerd in conventionele transportoplossingen, sluit 2012 af met een nettoverlies van 16 miljoen €. Dit resultaat is deels toe te schrijven aan eenmalige uitzonderlijke waardeverminderingen op deelnemingen in dochtermaatschappijen, en deels het gevolg van een daling van de omzet ten opzichte van 2011.

Vooruitzichten 2013
Rekening houdend met aanhoudend lage volumes, zal NMBS Logistics in 2013 de geplande herstructureringsmaatregelen onverkort uitvoeren met het oog op het realiseren van verdere kostenreducties en een bijkomende structurele kwaliteitsverhoging. De resultaten voor de eerste maanden van 2013 zijn alvast merkelijk beter dan in dezelfde periode vorig jaar en tonen aan dat de uitvoering van het herstelplan vruchten afwerpt.

De bevestiging, alvast voor het eerste semester, van de steunmaatregelen voor het intermodaal en het verspreid vervoer die door de Regering werd beslist, is een belangrijk element in de realisatie van de bedrijfsdoelstellingen en voor de duurzaamheid van activiteiten die essentieel zijn voor het algemeen belang.

NMBS Logistics is een autonome spoorvrachtonderneming die deel uitmaakt van de NMBS groep. Het hoofdkantoor is gevestigd te Brussel. De commerciële uithangborden van de groep zijn IFB voor containervervoer en Xpedys voor logistieke oplossingen voor conventioneel vervoer (heavy industries en industrial & consumer goods). NMBS Logistics staat zelf in voor de spoorproductie in België. Voor het internationale spoorvervoer doet NMBS Logistics beroep op betrouwbare partners, o.a. Cobra en Sibelit.