Clicky


NS en FNV Spoor bereiken cao-akkoord

NS en FNV Spoor bereiken cao-akkoord
11-04-2013 11:17 | Algemeen | auteur de redactie
UTECHT - "Een mooi akkoord", reageert vakbondsbestuurder Roel Berghuis. "Afgesproken is: een fatsoenlijke loonsverhoging, minder werkbelasting en het verkomen van gedwongen ontslagen tot 1 januari 2017. Ook zal NS voor 25% minder werk 'inhuren', waardoor NS personeel meer perspectief krijgt. Uniek is dat gepensioneerde NS-ers die door de nieuwe wetgeving kampen met een aow-gat, weer klussen krijgen aangeboden om dit gat te repareren."

Per 1 februari 2013 worden de lonen verhoogd met 3%. De cao loopt van februari 2013 tot 1 mei 2015. De onregelmatigheidsvergoeding wordt verhoogd met 7%.

Een speciale cao Arboparagraaf garandeert onder andere veilige en gezonde arbeidsomstandigheden bij het spoorbedrijf. "De versnelde verhoging van de AOW-leeftijd gaat voor veel NS-ers een ernstig probleem geven. Functies zijn vaak fysiek belastend en er wordt veelal in onregelmatige dienst gewerkt. Het terugdringen van arbeidsbelasting en risico’s gaan geregeld worden in deze Arboparagraaf."

Werkzekerheid tot 1 januari 2017
In de nieuwe cao is een baangarantie tot 2017 afgesproken. Berghuis: "Omdat de regering overweegt de ontslagbescherming ingrijpend te wijzigen en de WW te versoberen, was dit voor ons een zéer belangrijk punt. Werkzekerheid is, zeker in tijden van crisis, erg belangrijk voor werknemers. Er komt ook een inzetbaarheidsfonds van 1,5 miljoen euro voor bijvoorbeeld (om)scholing om mensen perspectief te geven op eventueel ander werk."

Oud-werknemers van NS die al met de VUT zijn, krijgen van NS het aanbod om weer werkzaamheden uit te voeren, waardoor ze hun aow-gat kunnen repareren. Berghuis: "Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met hun interesses en capaciteiten. Dit is een bijzondere afspraak die we met NS hebben kunnen sluiten. NS neemt hiermee verantwoordelijkheid voor haar oud personeelsleden en maakt gebruik van geroutineerde krachten."

Reiskosten vergoeding
Er is afgesproken dat werknemers een verbeterde reiskostenregeling krijgen als ze niet per openbaar vervoer op hun werk kunnen komen.

De cao NS geldt voor 16.000 mensen.