Transport Online - 8000 incidenten bij asielzoekerscentra in 2015

8000 incidenten bij asielzoekerscentra in 2015

8000 incidenten bij asielzoekerscentra in 2015
30-01-2016 10:31 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft in 2015 ruim 1300 meldingen geregistreerd van fysieke agressie op en rond locaties waar asielzoekers worden opgevangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om schoppen en slaan, liet het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag weten.

Het COA telde in totaal zo'n 8000 incidenten rond azc's. In de meeste gevallen (5072) ging het om het overtreden van huisregels, zoals geluidsoverlast of een brandmelder afplakken. Ook werden 369 'zelfdestructieve acties' geteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om hongerstakingen of zelfverminking.

Ook de politie hield bij hoeveel incidenten zich voordeden bij opvangplekken en kwam uit op zo'n 4460 meldingen. Die varieerden van mensensmokkel tot verloren ID-papieren en loze meldingen. Het ging in slechts 337 gevallen over agressie, fors minder dan het COA telde. Dat komt volgens het ministerie doordat COA-medewerkers veel conflicten zelf oplossen.

De politie registreerde ook 55 zedenzaken. Die zouden vooral spelen tussen bewoners van opvanglocaties. ,,Een enkele registratie gaat over poging tot misbruik van een minderjarige vluchteling door een Nederlandse man en een poging tot aanranding van een Nederlandse vrouw door een man die mogelijk afkomstig is van de COA­-opvanglocatie in die plaats.''

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) stuurt de cijfers zaterdag naar de Tweede Kamer. Hij liet weten terughoudend te zijn in het trekken van conclusies. "Ik wil er transparant in zijn, iedereen mag ze zien. Vergelijkingen maken met andere plaatsen of groepen zal ik niet doen. Die gaan per definitie mank."

Burgemeester Jos Wienen van Katwijk sprak in De Telegraaf over "best een groot aantal incidenten, vooral onderling." Dat is volgens de burgemeester"een redelijk vanzelfsprekend beeld."

"Als je veel mensen bij elkaar brengt, krijg je incidenten, helemaal mensen uit stressvolle situaties'', concludeert Wienen, die bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten verantwoordelijk is voor de commissie asiel en integratie. Er is volgens de burgemeester geen sprake van een enorme vergroting van de criminaliteit of onveiligheid.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,686
Diesel1,310

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions