Clicky


Rechter buigt zich over weren journalisten

Rechter buigt zich over weren journalisten
29-01-2016 13:34 | Binnenland | auteur ANP

LELYSTAD - Mogen journalisten in bepaalde gevallen worden geweerd of gaat dat te ver? De bestuursrechter gaat zich daar binnenkort op verzoek van Omroep Flevoland over buigen. Aanleiding is het besluit van burgemeester Aucke van der Werff van de gemeente Noordoostpolder donderdag. Hij gaf een noodbevel af waardoor journalisten niet in de buurt mochten komen van de bijeenkomst in Luttelgeest waar de gemeente met omwonenden praatte over de eventuele komst van extra vluchtelingen.

De regionale omroep spreekt van een grove inbreuk op de persvrijheid. De Nederlandse Vereniging van Journalisten overweegt eveneens juridische stappen. De situatie in Luttelgeest is volgens de NVJ alarmerend en een democratie onwaardig.

Van der Werff besloot donderdagavond tot het noodbevel, omdat omwonenden zich volgens hem bij de aanwezigheid van media geremd kunnen voelen in hun meningsuiting. "Wij vonden het belangrijk dat zij zich in alle rust en vrijheid konden uitspreken zonder de druk van de media daarbij. We hebben de afgelopen weken gezien wat voor effect dat kan hebben.'' De burgemeester zegt dat Omroep Flevoland het besloten karakter van de bijeenkomst niet wilde respecteren. "De politie heeft de journalisten donderdagavond herhaaldelijk verzocht op afstand te gaan staan van de locatie. Uiteindelijk is gekozen voor het instrument van een noodbevel om hen van het terrein te sturen.''

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zei vrijdagochtend in een reactie op de noodverordening dat hij vindt dat journalisten in principe hun werk vrij moeten kunnen doen. Alleen specifieke redenen, zoals de veiligheid of als de ruimte te klein is, kunnen aanleiding zijn de pers te weren of niet iedereen binnen te laten.