Clicky


'Nederlander pleegde aanslag in Jemen'

'Nederlander pleegde aanslag in Jemen'
28-01-2016 17:39 | Buitenland | auteur ANP

CAÏRO - Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft donderdag geclaimd dat een Nederlandse jihadist, Abu Hanifa al-Hollandi, een zelfmoordaanslag heeft gepleegd op de ambtswoning van de president van Jemen in de havenstad Aden. Daarbij zouden volgens IS tien beveiligers gedood zijn en twintig anderen gewond geraakt.

De claim van IS kan tot dusver niet worden bevestigd. Een Nederlandse jihadist met diezelfde naam zou vorig jaar in Syrië zijn omgekomen. Toen werd gemeld dat een Amerikaanse drone deze persoon had gedood.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid kent de berichten over Abu Hanifa van sociale en andere media. Een woordvoerder zegt dat het waar kan zijn, omdat het vaker is gebeurd dat een Nederlandse jihadist een zelfmoordaanslag heeft gepleegd. "We kunnen het echter niet bevestigen, omdat daar onderzoek ter plaatse voor nodig is."

Volgens de autoriteiten in Jemen zijn er zeven doden bij de aanslag gevallen. Ooggetuigen meldden dat de meeste slachtoffers burgers zijn. De autobom ontplofte volgens hen op 500 meter van de ingang van de residentie van president Abd-Rabbu Mansour Hadi. De nieuwszender al-Arabiya berichtte dat de aanslag leek te zijn gericht op een wachtpost bij de toegangspoort.

De president van het land werd in 2014 uit de hoofdstad Sanaa verjaagd door rebellen uit het noorden van het land, de Houthi's. In het zuiden zijn veel jihadisten actief. De strijd in Jemen spitst zich sinds maart 2015 toe op een bloedige krachtmeting tussen de door Saudi-Arabië gesteunde coalitie rond president Hadi en de rebellen uit het noorden die uit het sjiitische deel van de bevolking komen.