Clicky


Experiment met wielklem om openstaande boetes te laten betalen

Experiment met wielklem om openstaande boetes te laten betalen
28-01-2016 17:33 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Op kleine schaal gaat de politie experimenteren met de wielklem als middel om mensen te bewegen hun openstaande verkeersboetes te betalen. De wielklem wordt alleen bij personenauto’s toegepast en als na drie dagen wielklem de boete nog niet betaald is, wordt de auto weggetakeld en overgebracht naar de Domeinen in Soesterberg.

De politie in de Eenheid Rotterdam en in de gemeenten Amersfoort en Roermond gaan testen of deze extra stap in de afhandeling van het dwangmiddel ‘buitengebruikstelling van voertuigen’ mensen stimuleert om openstaande boetes toch te betalen, zodat de auto niet weggesleept hoeft te worden. In de drie proefgebieden kregen al zo’n 2000 mensen een brief met de aankondiging dat bij niet betalen van hun boetes vanaf  1 februari hun voertuig mogelijk een wielklem krijgt. Het aanbrengen en verwijderen van de wielklem wordt tijdens de pilot, op aangeven van de politie, uitgevoerd door een sleepbedrijf.

De pilots zijn ook bedoeld om te testen of deze werkwijze de politie minder tijd kost en goedkoper is. Het laten wegtakelen van de voertuigen en de bijbehorende administratie kost de politie nu veel tijd. Ook zijn de boete, sleep- en stallingskosten vaak hoger dan de waarde van de auto.

Een auto wordt niet zomaar buiten gebruik gesteld. Daar gaan enkele stappen en een flinke periode aan vooraf. Als iemand een boete niet tijdig betaalt aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), volgen één of twee aanmaningen met verhogingen van respectievelijk 50 en 100 procent. Daarna kan er  verhaal genomen worden op de bankrekening en tot slot kan een deurwaarder worden ingezet. Als dat allemaal niet helpt, geeft het CJIB de opdracht tot innen van de boete aan de politie. Ook die geeft de betrokkene, als de agent aan de deur komt, nog een kans om te betalen. Mocht die persoon nog niet betalen, dan heeft de politie dankzij de Wet Mulder een aantal dwangmiddelen ter beschikking, waaronder de buitengebruikstelling.

De pilot duurt van 1 februari tot 1 juni 2016. Er wordt tussentijds en na afloop van de pilot geëvalueerd. Op grond van daarvan wordt besloten of deze nieuwe werkwijze landelijk wordt ingevoerd, aldus de politie.