Eis van drie tot tien jaar cel voor Poolse vrachtwagenchauffeur na dodelijk treinongeluk op overweg

Eis van drie tot tien jaar cel voor Poolse vrachtwagenchauffeur na dodelijk treinongeluk op overweg [+video's]
28-01-2016 14:46 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

NOVI JICIN - De Tsjechische rechtbank in Novy Jicin heeft tussen de drie en tien jaar cel geëist tegen een 50-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur vanwege roekeloos rijgedrag.

De chauffeur reed op 22 juli vorig jaar, ondanks knipperende waarschuwingslichten, over een spoorwegovergang en kwam klem te zitten tussen de spoorbomen en kwam in aanrijding met een trein. Drie mensen overleefden het ongeval niet, twintig anderen raakten gewond waarvan een paar ernstig.

Tijdens het onderzoek bekende de chauffeur schuld maar zei dat hij nooit knipperende waarschuwingslichten had gezien en niet verwachtte dat er zo snel een trein aan zou komen. Nieuw bewijsmateriaal in de vorm van videobeelden tonen echter anders.

Het verweer van de chauffeur veranderde na het zien van de beelden in de rechtszaak. Tot ontsteltenis van de rechter zei de chauffeur: "De lichten knipperden een halve minuut maar de spoorbomen gingen niet naar beneden. Dit betekent dat ik de overweg over mocht rijden", aldus de verdachte Slawomir Sondaj.

De rechter ontkrachtte zijn verklaring direct door uit te leggen dat dit nergens in de wereld toegestaan is.

Volgens deskundigen vond de oversteek op de spoorwegovergang zo'n halve minuut voor de crash plaats. Hij stopte korte tijd, omdat de slagbomen alsnog naar beneden waren gegaan toen reed hij een stukje en uiteindelijk stopte hij elf seconden voor de crash. De trein probeerde nog vaart te minderen maar botste frontaal op de zwaarbeladen trailer. De vrachtwagenchauffeur kon ongedeerd uit zijn cabine stappen.

Bij het ongeval raakten twintig mensen ernstig gewond waarvan sommigen met levenslange ernstige gevolgen. Zo verloor de machinist van de trein bijvoorbeeld een been.

Sondaj reed van Polen naar Hongarije. Naar verluidt had de man opdracht gekregen van zijn werkgever om zoveel mogelijk tolpoorten te mijden. De chauffeur had een lijst bij zich van plaatsen om zo tol betaling te vermijden.

De chauffeur blijft tot de uitspraak in hechtenis. Hij blijkt al een lange reeks verkeersovertredingen op zijn naam te hebben. Zo heeft hij 19 inbreuken op zijn bestuurderskaart staan. De meesten zijn snelheidsovertredingen maar hij veroorzaakte ook drie ongevallen.

De uitspraak zal op 24 februari aanstaande volgen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden