Clicky


Werkgelegenheid in de bouw neemt fors toe

Werkgelegenheid in de bouw neemt fors toe
27-01-2016 19:48 | Algemeen | auteur AFN

AMSTERDAM - Nederlandse bouwbedrijven zullen dit jaar voor het eerst sinds de crisis mensen in loondienst nemen. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelde woensdag een stijging van de werkgelegenheid met 16.000 arbeidsplaatsen. In 2015 nam de werkgelegenheid enigszins toe, maar die aanwas betrof de 'flexibele schil' van zelfstandigen en uitzendkrachten.

Ook voor de komende jaren zijn de tekenen gunstig. Het EIB gaat uit van 70.000 nieuwe voltijdsbanen in de jaren tot 2021. "Daarmee wordt het massale werkgelegenheidsverlies sinds het uitbreken van de crisis vrijwel gecompenseerd''.

Het EIB erkent wel dat die opleving de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Zo zal ,,het tijdig kunnen aanboren van gekwalificeerde arbeid de komende jaren een forse opgave worden'' en moeten opleidingen zich na jaren van krimp weer op de kaart zetten bij jongeren die een carrière in de bouw ambiëren.

Vorig jaar was volgens het instituut een "topjaar'' voor de sector, met een stijging van de bouwproductie met 7 procent, wat neerkomt op een stijging met 3,8 miljard euro. Hiermee was de bouw de belangrijkste groeisector van de Nederlandse economie. EIB voorziet dat het volume dit jaar en in 2017 met 4,5 procent kan toenemen, gevolgd door een afvlakking naar 3 procent per jaar. Daarbij zal het productievolume aanzwellen van 58 miljard euro in 2015 tot 72 miljard euro in 2021.

De woningbouw blijft de komende jaren de "motor van groei'', na een "spectaculaire'' ontwikkeling in 2015. Vorig jaar steeg de nieuwbouw volgens voorlopige cijfers met 24 procent. Voor dit jaar en voor 2017 wordt een ,,dubbelcijferige'' groei voorzien, gevolgd door een wat lager groeitempo vanaf 2018. In de grond-, weg- en waterbouw en de utiliteitsbouw (onder meer scholen en ziekenhuizen) ligt de groei, met een prognose van 2 à 3 procent per jaar, een stuk lager.

Het aantal opgeleverde woningen ligt, ondanks de groei vorig jaar, nog altijd maar op 50.000 stuks per jaar. "Dit steekt nog steeds schril af tegen de niveaus van 80.000 woningen per jaar die voor de crisis werden gerealiseerd''.