Clicky


 


FNV eist arbeidsovereenkomsten op de pakkettenmarkt

FNV eist arbeidsovereenkomsten op de pakkettenmarkt
27-01-2016 13:19 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - FNV Transport en Logistiek wil dat er nu snel arbeidsovereenkomsten komen op de pakkettenmarkt. De bond stuurt vandaag een open brief aan zowel de politiek als werkgeversorganisatie TLN. "Ons geduld raakt op. Al in september vorig jaar riep Asscher de sector op met plannen te komen om de arbeidsverhoudingen te verbeteren", zegt Egon Groen, eerste onderhandelaar bij FNV Transport en Logistiek.

Van kwaad naar erger

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurde in september 2015 een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij de sector opriep “om initiatieven te nemen om een einde te maken aan de slechte arbeidsverhoudingen in de pakkettenmarkt”. In deze groeimarkt werken inmiddels duizenden zelfstandigen onder direct gezag van één opdrachtgever. Groen: "Asscher zou zelf een half jaar vinger aan de pols houden. Ondertussen doet iedereen of zijn neus bloedt, gebeurt er niks en gaat het van kwaad naar erger."

Cao-ontduiking

De Belastingdienst gaat gewoon door met schimmige, geheime deals met ondernemingen over de inzet van zogenaamde zelfstandigen. Onderaannemers van pakketbezorgingsbedrijf DPD melden aan de FNV dat zij van DPD zo weinig betaald krijgen dat zij gedwongen worden op allerlei manieren de cao te ontduiken.

Schijnzelfstandigheid en stukloon

Bij DHL E-commerce gaat het werken met stukloon gewoon door, terwijl zelfs uit onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat het maar de vraag is of ze het wettelijk minimumloon ontvangen voor hun werk. Inmiddels liggen er uitspraken van rechters waaruit blijkt dat een groot deel van de schijnzelfstandigen waar PostNL mee werkt in feite gewoon werknemers zijn.

Bond eist overleg met TLN

Voor FNV Transport en Logistiek is de maat nu vol. Een dringende oproep van de minister wordt gewoon genegeerd, terwijl de situatie voor pakketbezorgers zienderogen verslechtert. De vakbond heeft werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) daarom vandaag een brief gestuurd, waarin zij op de kortst mogelijke termijn overleg eist om hieraan een einde te maken.

Werken aan gezonde pakkettenmarkt

FNV werkt al jaren aan een gezonde situatie op de pakkettenmarkt. Zo leidde overleg met PostNL tot een beter tarief voor “zelfstandigen” en de mogelijkheid in loondienst te komen. Ook bij andere pakketbedrijven wordt hard gewerkt aan gezonde arbeidsvoorwaarden en normale behandeling van bezorgers. Groen: "Dat verder iedereen ervoor kiest met de handen in de zakken langs de zijlijn te blijven staan, maakt ons werk er niet makkelijker op. Dat moet eindelijk stoppen."

Foto's

  • DHL
    DHL
  • J.Roeland
    post nl
  • J.Roeland
    post nl
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions