Transport Online - 'Bonden zien niets in groeiplan Air France'

'Bonden zien niets in groeiplan Air France'

'Bonden zien niets in groeiplan Air France'
27-01-2016 10:55 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

PARIJS - Een groot aantal vakbonden bij Air France, waaronder de belangrijkste vertegenwoordigers van de piloten en het cabinepersoneel, ziet niets in de groeiplannen die de luchtvaartmaatschappij onlangs presenteerde. Zij willen er pas over praten als het bedrijf eerst de voor dit jaar aangekondigde bezuinigingen van tafel haalt, schrijft de Franse zakenkrant Les Echos woensdag.

Air France liet eerder deze maand weten dat het ruimte ziet voor groei van het aanbod aan vluchten naar verre bestemmingen vanaf 2017, mits het personeel akkoord gaat met maatregelen om de productiviteit te verbeteren. Het zusterbedrijf van KLM hield evenwel vast aan plannen om dit jaar juist te snijden in het aantal vliegtuigen dat geschikt is voor dergelijke lange routes.

Dit jaar verdwijnen vijf oudere toestellen uit de langeafstandsvloot van Air France. De vervanging daarvan door nieuwe, zuinigere vliegtuigen is uitgesteld omdat Air France achterloopt op zijn kostensparingsdoelen. Daardoor moet ook het vluchtaanbod worden verkleind en staan circa duizend banen op de tocht.

De bekendmaking van die reorganisatie in oktober leidde tot onrust bij het personeel. Het kwam tot schermutselingen waarbij twee bestuurders gemolesteerd werden. Daarop zijn de plannen flink afgezwakt. Oorspronkelijk zouden volgend jaar nog eens negen vliegtuigen en 1900 arbeidsplaatsen worden geschrapt. Daar kan groei voor in de plaats komen als de bonden bereid zijn tot concessies.

Met enkele bonden die het grondpersoneel vertegenwoordigen, is al wel een akkoord bereikt. Daar vallen de komende tweeënhalf jaar geen gedwongen ontslagen, meldde Air France dinsdag. Maar zonder medewerking van het vliegend personeel hebben de plannen van de luchtvaartmaatschappij weinig tot geen kans van slagen. De centrale ondernemingsraad buigt zich vanaf donderdag over de voorstellen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions