Clicky


Minister over hoge salaris politietop: oude afspraken

Minister over hoge salaris politietop: oude afspraken
27-01-2016 16:45 | Binnenland | auteur ANP]

DEN HAAG - Het hoge salaris voor topfunctionarissen bij de politie komt door oude afspraken. Die kun je niet naast je neerleggen, aldus minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag.

Van der Steur reageerde op de melding van het AD dat twintig politiefunctionarissen in 2014 meer verdienden dan een minister. Bernard Welten kreeg als adviseur van de korpsleiding bijna 260.000 euro.

Zes van de twintig grootverdieners zaten in 2013 nog onder het salaris van 177.410 euro (balkenendenorm). Zij gingen er in 2014 dus op vooruit, terwijl de overheid juist aandringt op matiging van de lonen van topfunctionarissen, stelt de krant. Daarom werd in 2013 de Wet normering topinkomens ingevoerd.

Marktconform

Volgens politievakbond ANPV is het voor agenten op straat onverteerbaar dat hun bazen meer verdienen dan de minister. Maar volgens de politie is er niks mis met de hoge salarissen. De salarissen zijn marktconform in de publieke sector, aldus een woordvoerder.

Kamerlid John Kerstens van regeringspartij PvdA is ontstemd: "Justitieminister Van der Steur heeft wat mij betreft al wat uit te leggen over het salaris van de nieuwe politiechef, daar komt dit nu bij.''