Transport Online - EU-lidstaten willen langer grenscontroles

EU-lidstaten willen langer grenscontroles

EU-lidstaten willen langer grenscontroles
25-01-2016 18:49 | Buitenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Enkele EU-lidstaten willen voor een langere periode hun binnengrenzen blijven controleren wegens de vluchtelingencrisis. Nu mogen landen hun binnengrenzen maximaal zes maanden controleren, maar ze willen dat verlengen tot twee jaar.

Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die asielbeleid doet, maandag in Amsterdam na een vergadering van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. In het Schengengebied geldt vrij verkeer van personen en goederen.

Landen als Duitsland en Oostenrijk hebben controles ingesteld vanwege de grote instroom van vluchtelingen. Die mogen ze volgens de Schengenregels pas verlengen als sprake is van aanhoudende ernstige gebreken met betrekking tot het toezicht aan de buitengrenzen van de EU.

De landen hebben aan de Europese Commissie gevraagd om de verlenging voor te bereiden. Er zijn geen besluiten genomen, omdat het om een informele raad ging.

EU-commissaris Dimitris Avramopoulos van Migratie blijft juist hameren op een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis. Zo is afgesproken dat de bewaking aan de buitengrenzen versterkt moet worden. De commissaris ziet de Schengenzone als het grootste resultaat van de EU en wil die het liefste snel in ere herstellen.

Ook moet de registratie van vluchtelingen beter, zodat zij evenredig kunnen worden verdeeld over de EU. Avramopoulos vindt dat alle landen zich aan de uitvoering van de afspraken moeten houden. En snel ook, want de tijd raakt op, benadrukte hij maandag. Maar de afgelopen tijd zag hij juist dat er minder solidariteit en minder verantwoordelijkheid is bij de EU-lidstaten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,675
Diesel1,318

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions