Clicky

 
Transport Online - Iran bestelt 114 Airbus vliegtuigen

Iran bestelt 114 Airbus vliegtuigen

Iran bestelt 114 Airbus vliegtuigen
24-01-2016 10:01 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

TEHERAN - Iran bestelt komende week 114 Airbussen tijdens het bezoek van de Iraanse president Hassan Rohani aan Frankrijk. Dit heeft de regering in Teheran zondag bekendgemaakt.

Iran is van een reeks oude internationale sancties verlost dankzij een internationaal akkoord over de Iraanse nucleaire projecten. President Rohani brengt maandag tot en met woensdag voor het eerst een officieel bezoek aan Europa en doet op zijn reis Italië en Frankrijk aan.

Teheran krijgt bevroren tegoeden terug en kan bijvoorbeeld weer olie uitvoeren. Iran moet onder meer zijn verouderde luchtvloot vervangen. Van de vliegtuigen die Iran voor de burgerluchtvaart heeft, is er slechts een deel inzetbaar, vooral door gebrek aan onderhoud en onderdelen.

Van de 250 vliegtuigen zijn er nu zeker 95 onbruikbaar en de meeste toestellen zijn ouder dan twintig jaar. Het land heeft binnen tien jaar circa vijfhonderd nieuwe toestellen nodig. Teheran wil van Airbus verscheidene types zoals de A320, A330, A340, A350, maar ook acht 'dubbeldekkers' van het extra grote type A380.

Zondag is in Teheran voor het eerst in veertig jaar een internationale luchtvaartbeurs geopend. Daar zijn volgens het persbureau IRNA 85 ondernemingen uit heel de wereld op afgekomen. De Iraanse minister van Infrastructuur, Abbas Akhundi, nodigde op de beurs buitenlandse investeerders uit om in de Iraanse luchtvaartsector te investeren. Het gaat daarbij niet alleen om vliegtuigen.

Maar ondernemingen die banden met de zionistische eenheid (Israël) hebben, hoeven zich volgens Akhundi niet aan te melden voor opdrachten. Toch zou Iran overwegen bij de Amerikaanse fabrikant Boeing aan te kloppen voor meer dan honderd vliegtuigen, volgens bronnen in Teheran. Gesprekken met Boeing zijn er nog niet. Met Airbus is al lang onderhandeld.

De nood is zo hoog dat het plaatsvervangend hoofd van de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie, Mohammad Khodakarami, zaterdag de bevolking beloofde heel snel tien nieuwe vliegtuigen naar Iran te halen. Dat is voor de vakantiedrukte die in maart wordt verwacht rond het Perzisch Nieuwjaar, Newroz (20 maart).

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,729

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions