Clicky


'Deel info inlichtingendiensten met luchtvaart'

'Deel info inlichtingendiensten met luchtvaart'
22-01-2016 11:13 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Deskundigen op luchtvaartgebied willen dat inlichtingendiensten informatie over potentiële gevaren boven vluchtroutes delen met luchtvaartmaatschappijen. Dat zeggen ze vrijdag in de Tweede Kamer tijdens de bespreking van de rapporten van onder meer de Onderzoeksraad voor Veiligheid over rampvlucht MH17. Ze worden bevraagd door Kamerleden.

Bart de Vries, hoofd Flight Operations van de KLM, liet weten dat de luchtvaartmaatschappij behoefte heeft aan goede informatie over de veiligheid op de vluchtroutes. Inlichtingendiensten hebben niet de verplichting om informatie te delen met luchtvaartmaatschappijen. Dat zou wel goed zijn volgens de KLM, die naar eigen zeggen geen informatie had over het gevaar boven Oost-Oekraïne, waar vlucht MH17 eindigde door een raketinslag.

Ook voorzitter Steven Verhagen van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zei dat de hulp van inlichtingendiensten nodig is om aan goede informatie over de veiligheid te komen. De verantwoordelijkheid alleen neerleggen bij de luchtvaartmaatschappijen zal volgens hem de luchtvaart niet veiliger maken.

Verhagen denkt dat de Nederlandse veiligheidsdiensten hier op dit moment niet op zijn ingesteld. De diensten zouden volgens hem verplicht moeten worden contact op te nemen met maatschappijen en informatie te delen. Daar zou een structuur voor moeten bedacht, zodat dit in de praktijk ook echt gebeurt en de voor de luchtvaartmaatschappijen belangrijke veiligheidsinformatie "geen bijvangst blijft''.

Vrijdag komen deskundigen op allerlei gebieden aan het woord. Het zal onder meer gaan over de besluitvorming over de vliegroutes boven conflictgebieden, radar- en satellietgegevens in de MH17-zaak en de toekomstige vervolging en berechting van de daders.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)