Clicky

 
Transport Online - Verkopen laagzwavelige bunkers bijna verdrievoudigd

Verkopen laagzwavelige bunkers bijna verdrievoudigd

Verkopen laagzwavelige bunkers bijna verdrievoudigd
22-01-2016 10:25 | Haven Nieuws | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - In de Rotterdamse bunkerhaven is de verkoop van laagzwavelige gasolie en diesel in 2015 bijna verdrievoudigd t.o.v. het jaar daarvoor; van 0,7 naar 1,8 miljoen m3. De stijging heeft te maken met de striktere zwaveleisen voor de zeevaart op de Noord- en Oostzee. De leveringen van alle bunkers, brandstof aan de zeevaart, bleef met 10,6 miljoen m3 gelijk t.o.v. 2014. Rotterdam blijft daarmee de grootste bunkerhaven van Europa.

Schonere scheepvaart

De verdrievoudiging van de groei van gasolie en diesel gaat ten koste van de afzet van stookolie, van 9,8 naar 8,7 miljoen m3. Het Havenbedrijf juicht deze ontwikkeling toe, omdat gasolie en diesel aanzienlijk minder vervuilend zijn dan stookolie.

Het Havenbedrijf zet zich in voor een schonere scheepvaart. Dat doet het onder andere door te investeren in Rotterdam als LNG-hub en de stimulering van de transitie van stookolie naar LNG (vloeibaar aardgas) als brandstof voor de scheepvaart. Het Havenbedrijf verwacht dat de haven in 2017 beschikt over een LNG bunkerschip en dat er dan vanaf het water vloeibaar aardgas kan worden gebunkerd.

Diversificatie

Het gebruik van laagzwavelige brandstoffen door de scheepvaart is wellicht meer dan uit de Rotterdamse cijfers van 2015 blijkt. Door de invoering van striktere zwaveleisen voor de zeevaart in de Emission Control Areas (ECA’s) Noordzee, Oostzee en de kusten langs de Verenigde Staten komt de markt met nieuwe producten. Zo worden er zogenoemde ‘ECA-fuels’ geproduceerd en is op de markt nu ook zeer laagzwavelige stookolie (ULFSO) te vinden.

De afzet van deze nieuwe producten zijn nog niet specifiek in de cijfers van het Havenbedrijf terug te vinden.

Foto's

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden