Clicky

 
Transport Online - Bashir: 'Brussel moet van onze havens afblijven'

Bashir: 'Brussel moet van onze havens afblijven'

Bashir: 'Brussel moet van onze havens afblijven'
22-01-2016 10:15 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - SP-Kamerlid Farshad Bashir is verbolgen over de Brusselse bemoeienis rondom belastingen met Nederlandse havenbedrijven. De Europese Commissie (EC) vindt dat de havenbedrijven van Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Den Helder, Groningen en Moerdijk vennootschapsbelasting moeten gaan betalen over hun winst. Dat zou anders oneerlijke concurrentie zijn ten opzichte van bedrijven in andere landen.

Bashir: "Dit belastingvoordeel bestaat al sinds de jaren 50. Aangezien deze havens van de overheid zijn is het logisch om ze vrij te stellen van belastingheffing. Als er alsnog belasting geheven gaat worden, gaat dat veel banen kosten."

Bashir wijst er ook op dat als Nederlandse havens belasting betalen ze benadeeld worden ten opzichte van de havens in andere landen. "Er is op dit moment geen uitzicht is op een gelijk speelveld. De Nederlandse zeehavens worden namelijk benadeeld doordat in verschillende andere EU-landen zeehavens staatssteun krijgen. Nederland loopt nu 1 miljoen TEU aan extra containers mis doordat buitenlandse havens goedkoper opereren door subsidies die ze ontvangen. Het aantal misgelopen containers zal door belastingheffing alleen maar toenemen. Dit zal gevolgen hebben voor de werkgelegenheid."

De Nederlandse zeehavens boden in 2014 aan zo’n 284 duizend mensen werkgelegenheid. Bashir: "In deze tijd kunnen we niet nog meer werkloosheid accepteren. Europa moet zich hier dan ook niet mee bemoeien. Wij willen zelf over onze havens gaan. Daarnaast is het veel logischer dat verschillende havens in EU-landen met elkaar samen gaan werken in plaats van dat ze elkaar beconcurreren."

Bashir wil dat staatssecretaris Wiebes zich hevig gaat verzetten tegen het verdwijnen van de belastingvrijstelling.

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk
  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,135
Diesel1,820

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats