Clicky


CNV start jaarlijkse loonstrookjes controle

CNV start jaarlijkse loonstrookjes controle
20-01-2016 09:45 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - CNV Vakmensen start deze week, net als vorig jaar in januari, een grootscheepse controle van loonstrookjes. “Het is een populaire service, vorig jaar hebben ruim 700 leden er gebruik van gemaakt”, zegt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen.

Bij de looncontroles van vorig jaar bleek dat er in zeven procent van de gevallen iets niet in de haak was. Vaak ging het om kleine verschillen, maar soms kwamen ook grotere fouten aan het licht. Werknemers kunnen in zo’n geval zelf hierover in overleg met hun werkgever. Zonodig kan CNV Vakmensen, in overleg met de werknemer, ook een juridische procedure starten.

Verrassing

Het loonstrookje van januari leidt bij de bond vaak tot vragen, weet Fortuin. “Het is altijd weer een verrassing, positief of negatief. Dit jaar zal het voor veel mensen waarschijnlijk positief uitpakken. Toch is het verstandig om er goed naar te kijken. Vooral omdat het loonstrookje aan een aantal nieuwe eisen moet voldoen.”

De werkgever moet zorgen voor een duidelijke, begrijpelijke loonstrook. Zo moeten de onderdelen van het loon afzonderlijk worden uitgelegd. Ook moeten vergoedingen, inhoudingen en verrekeningen afzonderlijk worden toegelicht.

Persoonlijke check

De looncontrole is een persoonlijke check (gratis voor leden), die werknemers een betrouwbaar beeld geeft van hoe het er met hun loonstrookje voor staat. De loonspecialisten van CNV Vakmensen kijken bijvoorbeeld naar parttime-percentages, reiskosten, pensioenpremies, overuren en specifieke cao-afspraken.