Clicky


Recordaantal bezoekers in 2015 voor het Koninklijk Paleis Amsterdam

Recordaantal bezoekers in 2015 voor het Koninklijk Paleis Amsterdam
19-01-2016 17:04 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Het Koninklijk Paleis in Amsterdam heeft in het jaar 2015 een recordaantal van 276.636 bezoekers mogen ontvangen. Het bijzondere gebouw in het hartje van Amsterdam is het officiële ontvangstpaleis van Z.M. de Koning en daarbuiten zoveel mogelijk opengesteld voor bezoekers. Het gebouw is daardoor altijd volop in gebruik.

De tentoonstelling 'Dynastie, portretten van Oranje-Nassau' is vanaf 2 juli 2016 te zien. Vele tientallen gezichten van leden van het Huis Oranje-Nassau sieren de muren van het Paleis. Het oudst gedateerde portret uit ca. 1550 toont Anna van Egmond, de eerste vrouw van Willem I 'de Zwijger'.

Het meeste recente is het inhuldigingsportret van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima uit 2013. De portretten uit de Koninklijke Verzamelingen geven een overzicht van leden van de Oranje-dynastie door de eeuwen heen.

Van ruit- en staatsieportretten tot familie- en kinderportretten. Het zijn echter geen spontane 'kiekjes' maar zorgvuldig uitgedachte voorstellingen vol symboliek passend in de lange traditie van het vorstenportret.