Clicky


Renault haalt duizenden auto's terug

Renault haalt duizenden auto's terug
19-01-2016 14:13 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

PARIJS - Renault roept 15.800 auto's terug naar de garage, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat de uitstoot van de wagens te hoog is. Het gaat om een internationale recall. Volgens Renault Nederland betreft de terugroepactie in ons land 180 diesels van de modellen Captur en Kadjar.

Het filtersysteem in de betrokken wagens is fout afgesteld. Volgens testen vallen de emissiewaarden van CO2 en stikstofoxiden hierdoor in de praktijk hoger uit dan bij metingen in het laboratorium. De nodige aanpassingen aan de auto's nemen ongeveer een halve dag in beslag.

Renault benadrukte dinsdag opnieuw dat het niets te maken heeft met de sjoemelsoftware-affaire, maar het concern is wel bereid om de uitstoot van de wagens te verminderen.

Dat de recall in Nederland niet heel veel auto's betreft, komt doordat van de modellen waar het om gaat hier vooral benzine-wagens verkocht worden. De auto's die langs de werkplaats moeten zijn gemaakt tussen februari en september vorig jaar.

De Franse milieuminister Ségolène Royal zei onlangs al dat Renault niet heeft gefraudeerd. Dat deed ze toen bekend was geworden dat Franse autoriteiten onderzoek deden naar de emissiewaarden bij Renault. Het nieuws zorgde desondanks voor flinke onrust, Renault is sindsdien zo'n 3,3 miljard euro aan beurswaarde kwijtgeraakt.

Volgens de minister zouden meer automerken de emissienormen overschrijden. Namen wilde ze echter niet noemen. "Wat belangrijk is, is dat de luchtvervuiling gestopt wordt'', aldus Royal.

Dinsdag werd ook bekend dat Renault voor ongeveer 700.000 auto's op vrijwillige basis een update van de motormanagementsoftware gaat bieden. Die update kan vanaf deze zomer worden uitgevoerd.