Clicky

 
Transport Online - 16 jaar cel geëist in zaak Utrechtse serieverkrachter

16 jaar cel geëist in zaak Utrechtse serieverkrachter

16 jaar cel geëist in zaak Utrechtse serieverkrachter
19-01-2016 11:42 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Utrecht zestien jaar cel geëist tegen Gerard T. (53). Het OM verdenkt T. ervan de gewelddadige serieverkrachter te zijn die in 1995 en 1996 actief was in de regio Utrecht en voor grote onrust zorgde. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe.

Het OM acht de vier verkrachtingen die hem ten laste zijn gelegd, wettig en overtuigend bewezen. De aanklager eiste de maximale straf, mede vanwege de hoge mate van geweld en het consequente zwijgen van de verdachte sinds zijn aanhouding. Ook acht de aanklager de kans op herhaling groot.

Het OM had ook tbs met dwangverpleging willen eisen, maar dat was juridisch niet mogelijk omdat niet is vastgesteld dat er sprake is van een ziekelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling.

T. is wel onderzocht in het Pieter Baan Centrum, maar omdat hij weigerde mee te werken, valt er niets te zeggen over toerekeningsvatbaarheid ten tijde van de verkrachtingen waar hij van verdacht wordt en ook niet over de kans op herhaling.

De Utrechtse serieverkrachter leidde zijn slachtoffers, jonge vrouwen, onder bedreiging van een mes, naar afgelegen plekken en verkrachtte hen daarbij op gewelddadige wijze.

"De man die dat deed, is dezelfde man die hier zo goed zijn zwijgrecht kent'', aldus de aanklager. Hij benadrukte ook dat T. nalaat "ook maar enig inzicht te geven in zijn beweegredenen of iets te laten blijken over hoe hij zelf terugkijkt op zijn handelen''.

De slachtoffers ondervinden nog steeds de gevolgen van wat hen overkomen is, merkte de aanklager op, en T.'s zwijgen maakt het daar niet makkelijker op. "Een wezenlijk onderdeel van rouwverwerking is het weten wat er gebeurde en waarom het hén gebeurde. Doordat de verdachte de kaken opeen houdt, blijven veel vragen onbeantwoord.''

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,629

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions