Clicky


Luchtvaartsector op Schiphol bijeen voor European Aviation Summit

Luchtvaartsector op Schiphol bijeen voor European Aviation Summit
19-01-2016 09:37 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie [FE]

SCHIPHOL - Amsterdam Schiphol Airport ontvangt op 20 en 21 januari de Europese ministers van transport, het Europees Parlement en topmensen uit de Europese luchtvaartsector. Zij debatteren tijdens de European Aviation Summit over de nieuwe Europese luchtvaartstrategie.

Inspelen op wereldwijde veranderingen

Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu organiseert de internationale bijeenkomst tijdens het Europese voorzitterschap. De burgerluchtvaart in Europa staat voor belangrijke uitdagingen. De wereldwijde luchtvaartsector verandert snel door opkomende luchthavens en luchtvaartmaatschappijen buiten Europa. Dat zorgt voor kansen. Tegelijkertijd roept het vragen op over de concurrentiepositie van Europese luchthavens en luchtvaartmaatschappijen.

Een nieuwe luchtvaartstrategie

De nieuwe Europese luchtvaartstrategie is gericht op economische groei, hoogwaardige banen en goede verbindingen, wereldwijd en binnen Europa. Daarnaast bevat het pakket:

  • een wetsvoorstel voor minder administratieve lasten. Hiermee kunnen lidstaten sneller het Europees agentschap voor luchtvaartveiligheid (EASA) inschakelen bij veiligheidsrisico’s
  • regels voor de ontwikkeling van drones
  • voorstellen voor luchtvaartonderhandelingen met Turkije, de Golfstaten, en landen in Zuidoost-Azië
  • hoge standaarden voor passagiersrechten en het milieu
  • een sociale agenda voor hoogwaardige banen in de Europese luchtvaartsector
  • acties om CO2-emmissies te verlagen.

Paneldiscussies en showcases voor innovatie

Het ministerie van IenM organiseert de Aviation Summit samen met KLM en Amsterdam Schiphol Airport, dat dit jaar 100 jaar bestaat. Op 21 januari komt de Europese luchtvaartstrategie aan bod, in drie paneldiscussies over verbinding, innovatie en Europese prioriteiten. Daarna staan onder meer demonstraties van innovatie en een rondetafelsessie met de lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement op het programma.

Tijdens de informele bijeenkomst nemen de aanwezigen geen formele besluiten. Dat gebeurt op de formele transport- en milieuraden in Brussel of Luxemburg (3 en 4 maart).