Clicky


'Compact Parking' in strijd tegen overvolle Duitse parkeerplaatsen

'Compact Parking' in strijd tegen overvolle Duitse parkeerplaatsen
18-07-2013 11:02 | Buitenland | auteur de redactie
Om de capaciteit van vrachtwagenparkeerplaatsen in Duitsland met maar liefst 50 procent te verhogen heeft de Bundesanstalt für Straßenwesen (BASt) een nieuw besturingssysteem ontwikkeld. 'Compact Parking' heet het. Een pilotinstallatie zal vanaf begin 2014 langs de A3 bij Jura in de deelstaat Beieren worden uitgevoerd.

Te weinig parkeerplaatsen vormt in Duitsland al jarenlang een probleem. Het aanbod aan parkeerplaatsen kon geen gelijke tred houden met het alsmaar groeiende aanbod van vrachtverkeer. Op de lange termijn is het uitbreiden van de parkeerplaatsen een oplossing maar voor de korte termijn is een systeem als het 'Compact Parking' een goede oplossing.

Het doel van het 'Compact Parking' systeem is om meer vrachtwagens te kunnen plaatsen op een parkeerplaats. De vrachtwagens worden (zoals op de onderstaande afbeelding) achter elkaar en naast elkaar geplaatst. De vrachtwagens worden op volgorde van vertrektijd neergezet. Degene die het vroegst vertrekt staat vooraan.


Het systeem is makkelijk aan te brengen op bestaande parkeerplaatsen. Er zijn geen complexe detectie of input terminals nodig.

Met een speciaal ontwikkeld simulatieprogramma heeft de BASt aangetoond dat het systeem voor een aanzienlijke capaciteitsverhoging zorgt. Zo kunnen beduidend meer vrachtwagens geparkeerd worden op de al bestaande parkeerplaatsen.