Clicky


Iran zet olieprijzen verder onder druk

Iran zet olieprijzen verder onder druk
18-01-2016 13:45 | Financieel | auteur ANP

LONDEN - De olieprijzen bleven maandag in de buurt van de laagste niveaus in ruim twaalf jaar. Het overaanbod dreigt alleen maar groter te worden nu ook Iran weer op grote schaal mag gaan exporteren. Dit weekeinde werden de meeste economische sancties tegen het land opgeheven.

Brentolie werd maandag rond 13.35 uur op de termijnbeurs in Londen verhandeld voor 28,88 dollar per vat, een daling van 0,3 procent. Eerder op de dag werd een dieptepunt van 27,67 dollar bereikt. Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 29,35 dollar per vat.

De Iraanse president Hassan Rouhani kondigde direct na de bekendmaking van het eind van de sancties aan dat zijn land de export van olie zo snel mogelijk zal opvoeren tot 500.000 vaten per dag. Hij stelde ook alvast een tweede verhoging in het vooruitzicht met nog eens 500.000 vaten.

De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) liet zich in zijn productierapport over december niet uit over de bijdrage die Iran gaat leveren aan het oliekartel. OPEC produceerde in totaal 32,2 miljoen vaten per dag, een iets lager niveau dan de 32,4 miljoen vaten die dagelijks werden opgepompt in november.

De groep liet eind vorig jaar haar productieplafond van 30 miljoen vaten, dat vrijwel standaard werd overschreden, officieel varen. OPEC wil de olieprijs drukken om met name Noord-Amerikaanse producenten het leven zuur te maken. Hoewel de sterk gedaalde olieprijs ook drukt op de begrotingen van de kartelleden, voelen vooral de Verenigde Staten de pijn van het OPEC-beleid. De organisatie voorspelde dat de Amerikaanse productie dit jaar met 380.000 vaten per dag zal dalen.