Clicky


EVM sluit Dakar met tevreden gevoel af

EVM sluit Dakar met tevreden gevoel af
17-01-2016 20:44 | Algemeen | auteur Redactie [AM]

ROSARIO - “Je kunt niet altijd winnen,” zei Hans Stacey bij het podium in Rosario, met de prijs voor de vierde plaats in zijn handen. “Maar we weten nu wel hoe het moet en volgend jaar komen we sterker terug,” vulde Peter Versluis strijdvaardig aan. Met opnieuw een een-tweetje sloten de kopmannen van EVM de Dakar af. En dat gaf een goed gevoel, ondanks de tegenslagen die beiden maar net van de podiumplaatsen af hielden.
 
In slechts twee dagen verloor Hans Stacey ruim twee uur. Aan de eindstreep kwam hij net dat (2.23.01) tekort om aanspraak te maken op de titel. “Gerard de Rooy heeft niet alleen heel sterk maar ook fout- en probleemloos gereden,” complimenteerde Stacey zijn neef. “Wij hebben drie dagen gehad waarin we het podium zijn kwijtgeraakt. Een kapotte schokbreker is het verschil geweest tussen plaats 4 en plaats 3. Een verkeerde afstelling had twee kapotte banden tot gevolg: weer een uur verschil. Het zijn kleine dingen, maar daarop win of verlies je de Dakar.”

In de laatste etappe van de Dakar schoof Stacey nog op van 5 naar 4, mede dankzij een dure fout van Ton van Genugten, die in de afsluitende rit op een steen terecht kwam en daarmee de vering aan gort reed. Stacey was er bij de start van de proef even goed voor gaan zitten, gebrand op een mooie afsluiting. “Maar toen zag ik die Iveco staan en hebben we een tandje terug geschakeld. Geen fouten maken nu, heel naar de finish komen, was toen de gedachte. Ik heb het laatste stuk wel doorgereden, maar niet meer echt gepusht. Ik was verrast dat ik de etappe toch gewonnen bleek te hebben.”

Peter Versluis pakte de tweede tijd in de slotetappe. “We hebben veel stof gehapt, maar we zijn toch voorin geëindigd. Afsluiten met een goed resultaat is heel fijn. Als het goed gaat, gaat het héél goed. Maar toen het slecht ging, ging het ook héél slecht. In één dag tijd heb ik 3,5 uur laten liggen. Dat maak je niet goed. De duinen van Fiambalá blijven me nog maanden achtervolgen, ben ik bang. Maar we gaan in juli met minimaal twee auto’s de Silkway Rally rijden. Daar zitten ongetwijfeld etappes in van minimaal Fiambalá-niveau. Volgend jaar komen we sterker terug.”

Zowel Stacey als Versluis was blij met de prestatie die EVM als team neerzette. Vier etappeoverwinningen, vijf dagen het klassement aangevoerd. “Het is alleen jammer dat het om beurten was,” vond Stacey. “Maar het zegt wel iets over de kracht van dit team. We hebben het over het geheel genomen prima gedaan. Maar ja, je kunt niet altijd winnen. Helaas. Voor volgend jaar gaan we de puntjes op de i zetten. Ik wil er volgend jaar keihard voor gaan.”