Clicky


Man sterft na test experimenteel geneesmiddel

Man sterft na test experimenteel geneesmiddel
17-01-2016 17:00 | Buitenland | auteur ANP

RENNES - Een proefpersoon die meedeed aan het testen van een experimenteel geneesmiddel, is overleden in het academisch ziekenhuis in de Franse stad Rennes. Het slachtoffer was vrijdag al klinisch dood verklaard nadat was geconstateerd dat hij hersendood was. Dat heeft de kliniek zondag meegedeeld.

Zowel de inspectie voor de volksgezondheid als Justitie heeft een onderzoek aangekondigd. De politie heeft inmiddels al het laboratorium van de firma Biotrial in Rennes, het verantwoordelijke farmaceutische bedrijf dat de proef opzette, doorzocht.

Vijf andere proefpersonen zijn er slecht aan toe, maar volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is hun toestand stabiel. Vier van hen hebben neurologische schade opgelopen. Het ziekenhuis denkt dat voor drie mensen de gevolgen onomkeerbaar zullen zijn. Er zijn geen middelen om de gevolgen van het gebruik van het experimentele medicijn tegen te gaan.

In totaal negentig mensen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar deden mee aan de test. Drie dagen na het slikken van het middel dat in Portugal is ontwikkeld, werd de eerste proefpersoon ziek. Het nieuwe medicijn moet onder meer pijn en andere ongemakken van de ziekte van Parkinson tegengaan. De proef werd op 11 januari gestopt.

De vijf mensen die nu nog in het ziekenhuis liggen, variëren in leeftijd van 28 tot 49 jaar. Zij behoren tot degenen die het meeste van het middel kregen. De 84 andere mensen die aan de proef deelnamen, hebben geen klachten gemeld.