Clicky


Duitse vakbond ver.di en BGL sluiten overeenkomst in strijd tegen verruiming cabotage

Duitse vakbond ver.di en BGL sluiten overeenkomst in strijd tegen verruiming cabotage
17-07-2013 10:36 | Buitenland | auteur de redactie
FRANKFURT AM MAIN(D) - Het Bundesverband Güterkraftverkehr Logistik und Entsorgung (BGL) en de Duitse vakbond ver.di hebben een overeenkomst gesloten om samen te werken in de strijd tegen de verruiming van de cabotageregels in Europa.

BGL en ver.di hebben beiden de opvatting dat een verdere liberalisering van de bestaande regels een enorm negatieve impact op de werk- en leefomstandigheden van beroepschauffeurs in Europa heeft. Daarnaast voorzien zij ook een oneerlijke concurrentie en sociale dumping.

Volgens beide partijen maakt dit duidelijk dat er harmonisatie van de nationale wetgeving dringend noodzakelijk is. BGL en ver.di vinden een verruiming van de cabotage op dit moment dan ook niet wenselijk.

Volgens BGL is een uniform wettelijk minimumloon niet voldoende om het probleem op te lossen. "De onderhandelingen over de lonen - zelfs minimumlonen - is de verantwoordelijkheid van de sociale partners en niet de wetgever, en dat moet zo blijven," zei BGL directeur Adalbert Wundt.


Voor de handhaving van het minimumloon in de EU zijn er nog een aantal praktische problemen op te lossen. Bijvoorbeeld: Hoe kan een minimumloon worden afgedwongen? Wie controleert de toekomstige afwikkeling van het loon van een chauffeur - bijvoorbeeld in Letland - die werkt in een ander EU land? Wie controleert de daadwerkelijke ontvangst van de afgesproken lonen?

"Dit zijn geen gemakkelijke vragen die moeten worden opgelost binnen de EU. Wij onderstrepen hiermee het belang van een alliantie tussen ver.di en BGL om zo te zorgen voor uniforme loon- en sociale omstandigheden in Europa", zegt Wundt Adalbert.