Clicky


Dodental Burkina Faso opgelopen naar 27

Dodental Burkina Faso opgelopen naar 27
16-01-2016 14:19 | Buitenland | auteur ANP

BURKINA FASO - Veiligheidstroepen hebben zaterdag een eind gemaakt aan een gijzeling in een hotel in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. 150 gijzelaars werden bevrijd, 33 van hen zijn gewond geraakt. Het dodental is opgelopen naar 27. Dat heeft de Franse ambassadeur in het West-Afrikaanse land gemeld via Twitter.

Er zou sprake zijn van zeker 18 nationaliteiten onder de doden. Of er ook Nederlanders bij zijn, is het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag nog aan het uitzoeken.

Vier daders zijn gedood, volgens de Burkinese autoriteiten. De minister van Binnenlandse Zaken maakte eerst melding van drie gedode aanvallers, "een Arabier en twee Afrikanen". Later is daar een vierde dader bijgekomen. Deze werd gedood in een ander hotel, dat zaterdag ook door veiligheidstroepen werd uitgekamd. Onder de vier aanvallers waren twee vrouwen, aldus een Burkinese politiefunctionaris.

De aanval op het hotel Splendid en het tegenovergelegen restaurant Cappuccino begon vrijdagavond. Gemaskerde en gewapende mannen begonnen eerst te schieten in het restaurant, waarna ze het hotel binnendrongen en zich eerschansten.

De actie is opgeëist door een onderdeel van terreurgroep al-Qaeda.

Het hotel Splendid is populair bij westerlingen en bij Franse soldaten die in Burkina Faso zijn gelegerd. Welke nationaliteit de doden en gewonden hebben is nog niet bekend.